Alžir
0

400 demonstranata uhapšeno na protestima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Alžiru je u subotu uhapšeno više od 400 demonstranata koji su se okupili na protestnom maršu u centru alžirske prijestonice, zahtijevajući demokratske reforme, uprkos zvaničnoj zabrani okupljanja.

Teško naoružana policija blokirala je ulice Alžira i postavila barikade oko grada kako bi spriječila autobuse s demonstrantima iz drugih dijelova zemlje da uđu u prijestonicu.

Međutim, uprkos snažnom prisustvu policije, hiljade Alžiraca uspjeli su da dođu u centar grada, gdje su se sukobili s trostruko većim brojem policajaca.

Direktor Alžirske lige za zaštitu ljudskih prava Ali Jahija Abdenur kaže da među uhapšenima ima žena i stranih novinara. Prema njegovoj procjeni, u gradu je bilo čak 28.000 pripadnika policije, naveo je AP.

Demonstranti su uzvikivali "Ne policijskoj državi" i "Bouteflika napolje", misleći na predsjednika Abdelaziza Boutefliku koji se na vlasti nalazi od 1999. godine.

U skladu s vanrednim stanjem, koje je u Alžiru na snazi od 1992. godine, protesti su zabranjene, ali brojna upozorenja vlade da demonstranti ne izlaze na ulice očigledno nisu urodila plodom.

Vlasti su saopćile da su odbile da izdaju dozvolu za protestni marš zbog opasnosti po narušavanje javnog reda i mira, a ne zato što pokušavaju da uguše bilo kakvo neslaganje sa zvaničnom politikom.

Vlada je, takođe, poručila da radi na otvaranju novih radnih mjesta i izgradnji novih stanova i obećala uvođenje većih demokratskih sloboda.

Današnji protestni marš je organizovao Nacionalni koordinacioni centar za demokratske promjene, koalicija organizacija za građansko društvo, malih sindikata i nekih opozicionih partija, sa ciljem da izvrši pritisak na vlasti da dozvole demokratske reforme, ali organizatori nisu tražili Bouteflikin odlazak.

Organizatori tvrde da se na trgu Prvi maj, blizu centra Alžira, okupilo 10.000 demonstranata, dok zvaničnici kažu da ih je bilo oko 1.500.

Protest nisu podržali vodeći alžirski sindikati, niti najveće opozicione stranke - Front socijalističkih snaga i islamističke partije koje su zabranjene početkom 90-ih godina, ali i dalje imaju izvjestan uticaj u zemlji.

Nedaleko od mjesta protesta, održan je mali kontramiting, na kome su okupljeni uzvikivali "Želimo mir, a ne haos" i "Alžir nije Egipat".