Svijet
0

40. godišnjica od sovjetske invazije na Čehoslovačku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Građani Češke i Slovačke u četvrtak obilježavaju 40 godina od ulaska sovjetskih tenkova u Česhoslovačku, kojim je okončano Praško proljeće, pokušaj reformi u cilju izgradnje socijalizma s ljudskim likom.

Trupe Varšavskog pakta ušle su u Čehoslovačku rano ujutro 21. augusta 1968. godine, preuzele kontrolu nad zemljom i uhapsile tadašnje lidere reformatorskog pokreta. Zapadne zemlje su osudile represiju ali u duhu hladnoratovske politike nisu poduzele vojne korake da je spriječe.

Današnja Češka i Slovačka, koje su se mirno razdvojile 1993. godine, obilježavaju godišnjicu nizom događaja u Pragu i Bratislavi.

Praški Narodni muzej otvara izložbu koja prikazuje uspomene i sjećanja građana na događaje iz 1968. Dio izložbe je i stari sovjetski tenk parkiran ispred muzeja, javila je agencija DPA.

Među izloženim eksponatima su i lični predmeti Jana Palaha, praškog studenta koji se zapalio u januaru 1969. u znak protesta zbog invazije.

Očekuje se da će u Prag ovim povodom doputovati nekadašnji disidenti iz Rusije, Bugarske, Poljske, Mađarske i Istočne Njemačke, koji su u to vrijeme demonstrirali protiv invazije u svojim zemljama i zbog toga bili kažnjavani.

Nedavna istraživanja javnog mnijenja pokazala su međutim da se u trenutku kada se Češka sprema da preuzme predsjedavanje Evropskom unijom, mlađi građani gotovo ne sjećaju Praškog proljeća. Sedamdeset posto Čeha mlađih od 20 godina nema "nikakvo mišljenje" o događajima iz 1968.

Neki od političara i komentatora, među kojima je i američka državna tajnica Condoleezzu Rice, iskoristili su obilježavanje godišnjice da događaje iz 1968. godine uporede s ulaskom ruskih trupa u Gruziju ovog mjeseca.

"Ruski tenkovi na ulicama gruzijskih gradova podsjećaju nas na invaziju 1968. godine", napisao je češki premijer Mirek Topolanek u autorskom tekstu za jedne novine, prenijela je DPA.

"Jedna buduća sila ne može se oslanjati prvenstveno na tenkove u provođenju svoje vanjske politike", izjavila je austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik. "Ne želimo da se ikada više bojimo Rusije", dodala je.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je odrasla u nekadašnjoj komunističkoj Istočnoj Nemačkoj, pozvala je ljude da ne zaborave "brutalno gušenje" Praškog proljeća.

Praško proljeće je počelo početkom 1968. godine zahtjevima nove generacije komunističkih lidera na čelu s Aleksandrom Dubčekom za provođenje ekonomskih reformi i ublažavanje partijske kontrole.

Po dolasku sovjetskih trupa Dubček je uhapšen i odveden u Moskvu, nakon čega je pozvao narod da se ne opire trupama. On je ipak doživio dolazak demokratije u Čehoslovačku 20 godina kasnije kada je "plišanom revolucijom" 1989. godine srušen komunizam.