Svijet
0

31. godišnjica islamske revolucije u Iranu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Današnji dan, 11. februar, u iranskome političkom kalendaru ima posebnu težinu - toliku da ga i vlast i opozicija žele prisvojiti, izvještava BBC.

Dok zemlja obilježava 31. godinu otkako je islamska revolucija s trona zbacila prozapadnog šaha Rezu Pahlavija, deseci ako ne i stotine tisuća ljudi su na ulicama. I vlast i opozicija se nadaju da će masom pristalica demonstrirati svoju snagu.

Uz zvukove patriotskih pjesama, na teheranskom trgu Azadi, Trgu slobode i okolnim avenijama okupile su se stotine tisuća vladinih pristalica kojima se, ništa manje patriotski nadahnutim govorom, obratio predsjednik Mahmoud Ahmadinejad.

Pred masom svijeta koja je odobravala skoro svaku njegovu riječ, iranski predsjednik je upozorio na zapadnu dominaciju svijetom i optužio Zapad da koristi nuklearno pitanje kako bi osujetio iranski napredak.

"Od trijumfa islamske revolucije i prije njene pobjede postalo je prilično jasno da arogantni međunarodna pljačkaši, koji se protive uspostavi i oživljavanju ugleda država, ometaju sva istinski reformistička nastojanja. Oni se već trideset i jednu godinu protive islamskoj revoluciji i istovremeno se trude osujetiti napredak ove velike države", kazao je iranski predsjednik.

Ahmadinejad je na zub uzeo i američkog predsjednika Baracka Obamu, rekavši da je Obama, kako se izrazio, propustio niz prilika i optužio šefa Bijele kuće da služi izraelskim interesima.

Ali, ustvrdio je Ahmadinejad, dani zapadne dominacije planetom su odbrojani: "Zahvaljujući milosti Božijoj, zapadno krilo ovog neljudskog hegemonističkog sustava je zapalo u ćorsokak. Ono je i tehnički i praktično na mrtvoj tački u politici, ekonomiji, kulturi i vojnoj sili. Situacija u svijetu pokazuje da se koprcaju u ćorsokaku u koji su upali. U bezizlaznom su položaju i nadamo se da se bliži kraj tome zapadnom krilu hegemonisitčkog sustava."

Iranski predsjednik je proglasio da je Islamska Republika Iran sada nuklearna država i pohvalio se da je zemlja proizvela prvu količinu 20-procentnog obogaćenog urana, dva dana nakon što je Teheran najavio da će početi uvećavati stupanj proizvedenog obogaćenog urana.

Iran će u skoroj budućnosti utrostručiti količine ovog materijala, dodao je iranski predsjednik i objavio da je zemlja u stanju i da u nuklearnom postrojenju u Natanzu uveća stupanj obogaćivanja urana i do 80 posto.

Dok su se pristalice i simpatizeri opozicije okupljali, pripadnici vladine paravojne milicije Basija napali su dvojicu opozicijskih vođa – Mahdija Karoubija i bivšeg predsjednika Mohameda Hatamija.

Mahdi Karoubi je za BBC rekao da su se na njega okomile stotine basidža koji su ga lišili slobode. Karoubi kaže da je uhićen i njegov sin kada mu je priskočio u pomoć.

Strane novinske agencije su, pozivajući se na iranske web stranice, prenijele tvrdnje da su vlasti uhitile brata bivšeg predsjednika Mohameda Hatamija i njegovu suprugu, unuku osnivača islamske republike ajatolaha Ruholaha Homeinija.

Agencije navode da vijest objavljena na jednoj od proreformističkih iranskih web stranica i da je nije moguće provjeriti iz nezavisnih izvora.