EU protiv recesije
0

3,9 milijardi eura za energetske projekte

Sarajevo-x.com
Vijeće EU je usvojilo regulativu kojom se uspostavlja program pomoći ekonomskom oporavku putem sredstava finansijske pomoći zajednice projektima iz oblasti energetike. Regulativa je dio evropskog plana ekonomskog oporavka potvrđenog u decembru 2008. godine, kao odgovora na globalnu finansijsku krizu i pad ekonomije.

Plan pruža okvir za mjere koje poduzimaju zemlje članice kao odgovor na specifične okolnosti, te identificira brojne aktivnosti koje trebaju biti poduzete na nivou Evropske unije. Regulativa je izrađena da pomogne ekonomskom oporavku unutar EU, suoči se sa zahtjevima energetske sigurnosti i smanji emisije stakleničkih plinova povećavajući potrošnju u definiranim strateškim sektorima.

Regulativa sadrži listu 47 projekata i doprinos zajednice za svaki od njih, sa ukupnim finansijskim okvirom za implementaciju u 2009. i 2010. godini u iznosu od 3,98 milijardi eura podijeljenih na:

– 18 projekata gasne infrastrukture 1,44 milijarde eura – 9 projekata električne infrastrukture: 910 miliona eura – 2 mala otočna projekta: 15 miliona eura – 5 projekata offshore energije vjetra: 565 miliona eura – 13 projekata prikupljanja i skladištenja karbona: 1,05 milijardi eura

Za svaki od ovih projekata, posebni prijedlozi, naročito za implementaciju projekata na terenu, biće podneseni menadžment vijećima, koja će provjeriti ispunjavaju li prijedlozi postavljene kriterije, od kojih su najbitniji rok prispjeća i nedostatak pristupa finansijama.

Regulativa stupa na snagu objavom u Službenom glasniku EU.