Trgovina narkoticima
0

284 miliona ovisnika na drogu godišnje potroši 320 milijardi dolara

Sarajevo-x.com
Nakon protesta koji su u srijedu organizovani širom Meksika povodom sve češćih ubistava u obračunima narko mafije, javnosti su obznanjeni i neki podaci vezani za trgovinu droge u svijetu. Šef meksičke savezne policije je izjavio kako u svijetu ima 284 miliona ovisnika, koji troše oko 320 milijardi dolara godišnje na ilegalnu kupovinu narkotika.

Govoreći na međunarodnoj konferenciji o kontroli droga u Cancunu u srijedu, meksički ministar javne sigurnosti Genara Garcia Luna je rekao da je marihuana najčešće konzumirana ilegalna droga, sa 119 miliona redovnih korisnika širom svijeta.

Oko 53 miliona ljudi redovno koristi amfetamine, 22 miliona je ovisnika o opijumu i njegovim derivatima, a 19 miliona je redovnih korisnika kokaina, rekao je Luna.

On je ponovio da trgovina drogama i druge kriminalne radnje povezane sa drogama predstavljaju ozbiljnu prijetnju Meksiku, zemlji koja je postala glavni tranzitni centar za narkotike u u Latinskoj Americi, prenose meksički mediji.

Predsjednik te zemlje Felipe Calderon izjavio kako je borba protiv narko kriminala njegov najviši prioritet nakon preuzimanja vlasti u 2006. Međutim, trgovina narkoticima donosi isuviše visok profit, što ometa napore meksičke vlade u prevazilaženju ovog problema.