Svijet
0

275 žrtava izraelskog napada u pojasu Gaze

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelska vojska nastavila je noćas i jutros zračne udare na ciljeve Hamasa u pojasu Gaze, u kojima je do sada, prema palestinskim izvorima, ubijena 275 osoba, a ranjeno gotovo 800 ljudi.

Također, iz pojasa Gaze je nastavljeno raketiranje juga Izraela, gdje je jučer poginula jedna osoba.

Izraelski čelnici objašnjavaju da su napadi odgovor na gotovo svakodnevno palestinsko raketiranje južnog Izraela koje se intenziviralo nakon što je Hamas prije sedam dana prekinuo šestomjesečni prekid vatre. 'U ovom trenutku ne razmišljamo o prekidu sukoba', rekao je tajnik izraelskog kabineta Oved Yehezkel za Izraelski radio. 'Imamo vremena, strpljenja i sredstava... da vratimo život u južnom Izraelu u normalu.'

Izrael ne isključuje mogućnost kopnene ofanzive, a Hamas prijeti osvetom, trećom intifadom, ustankom protiv okupatora. Rano jutros izraelski borbeni avioni pogodili su jednu džamiju i TV stanicu al-Aqsa, koja je nastavila emitirati program s nepoznate lokacije, a prema najnovijim informacijama stotine izraelskih pješadijskih i oklopnih jedinica kreće prema Gazi, pripremajući se za moguću kopnenu invaziju, rekli su vojni zvaničnici.

Svjetski mediji javljaju da je to najveći broj žrtava u jednom danu na tom palestinskom području od 1967. godine, kada ga je u bliskoistočnom ratu Izrael osvojio od Egipta. Meta serije zračnih udara bili su ciljevi radikalnog islamističkog Hamasa, koji kontrolira to područje. Na policijske i sigurnosne zgrade Hamasa iz borbenih aviona F-16 ispaljeno je oko 30 raketa, rekli su očevici, naglasivši da je među poginulima i ranjenima mnogo civila.

Pojas Gaze je jedna od najgušće naseljenih teritorija na svijetu, tako da su posljedice tih udara osjetili obični ljudi, žene i djeca. Bolnice su bile prepune ranjenika, a u mrtvačnicama nije bilo mjesta, pa su tijela ostavljana na ulazima. Egipat je zbog nasilja otvorio dugo blokiranu granicu s pojasom Gaze da omogući prijevoz ranjenika u bolnice. Palestinski očevici su rekli da je jedna raketa pogodila policijski štab u gradu Gazi. Najmanje dvoje ljudi je ubijeno i 30 ranjeno u napadu u Kan Junisu na jugu pojasa Gaze.

Luka u gradu Gazi i sigurnosne instalacije Hamasa jako su oštećene i crni dim se nadvio nad gradom, javio je Reuters.

Predsjednik palestinske uprave Mahmud Abas osudio je izraelske zračne napade u pojasu Gaze i pozvao međunarodnu zajednicu da pruži pomoć.

„Palestinski predsjednik osuđuje napade Izraela i poziva međunarodnu zajednicu da intervenira i prekine napade“, rekao je portparol predsjednika Nabil Abu Rudeina.

Izraelska armija nije odmah komentirala ove napade. Oni su uslijedili nakon odluke sigurnosnog kabineta da se prošire vojne operacije protiv palestinskih ekstremista zbog pojačanih raketnih i minobacačkih napada na jug Izraela.

Takvi napadi su učestali nakon isteka šestomjesečnog prekida vatre u prošli petak. Izrael je spreman da proširi vojnu ofanzivu na pojas Gaze, izjavio je jučer pomoćnik izraelskog ministra odbrane Ehuda Baraka.

„Operacije će biti nastavljene i proširene ako bude potrebno. Pred nama je period koji neće biti nimalo lak“, rekao je Reutersu taj pomoćnik. Istovremeno, kako prenosi AFP, portparol izraelske vojske Avi Benijahu izjavio je državnom radiju da je zračna operacija vojske „tek počela“.

Hamas i druge palestinske organizacije saopćile su da su naredile svojim borcima da se osvete za izraelske zračne udare na pojas Gaze.

„Svim borcima je naređeno da odgovore na izraelski masakr“, navedeno je u saopćenju Islamskog džihada, nakon slične prijetnje Hamasa i drugih naoružanih frakcija.

U prijetnji vojnog krila Hamasa je navedeno da su ovim napadima, kakvi se ne pamte u pojasu Gaze, „otvorena vrata pakla“ i da će „Izrael roniti krvave suze“. Portparol Hamasa Favzi Barhum je rekao da će se „otpor nastaviti do posljednje kapi krvi“. U okviru osvete mogu se očekivati samoubilački bombaški napadi na Izrael, kako je navedeno.

Humanitarne organizacije strahuju da bi izraelska operacija mogla dovesti do humanitarne katastrofe u pojasu Gaze, siromašnoj obalnoj enklavi u kojoj živi 1,5 milon Palestinaca, od kojih polovina zavisi od pomoći u hrani.