Kašmir
0

26 osoba povrijeđeno tokom protesta

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najmanje 26 osoba je povrijeđeno kada je policija upotrijebila suzavac i zapucala na demonstrante koji su na ulicama Srinagara zahtijevali oslobađanje jednog od separatističkih lidera, saopćila je policija.

Demonstranti okupljeni na ulicama Srinagara, ljetne prijestolnice indijske sjeverne pokrajine Džamu i Kašmir, uzvikivali su "Dolje snage sigurnosti, oslobodite Shabira Shaha", dok su neki bacali kamenje na policajce, prenio je Reuters.

Prema saopćenju policije, 26 osoba je povrijeđeno u sukobima.

Policija je zatvorila Shaha prošle godine nakon što je predvodio najveće proteste u posljednje dvije decenije protiv indijske vladavine u Kašmiru.

Shah, koga pristalice zovu "kašmirski Nelson Mandela", proveo je više od 20 godina u zatvoru jer se suprotstavljao indijskoj vlasti. On je izvršni član regionalnog separatističkog saveza Svepartijska slobodarska konferencija.

Na Kašmir polažu pravo i Indija i Pakistan, koje su zbog Kašmira ratovale već dva puta. Usprkos smanjenju tenzija između dvije zemlje, nasilje se rasplamsalo u dijelu koji je pod indijskom kontrolom.

Islamske ekstremističke grupe tvrde da će se nastaviti boriti za slobodu dijela Kašmira koji je pod indijskom kontrolom.