Iran
0

26-godišnja heroina pokopana bez komemoracije

FENA
Pokop i komemoracija za iransku djevojku Nedu, čija je smrt tokom subotnjih demonstracija u Teheranu putem video snimke obišla i zgrozila čitav svijet, zabranjeni su od iranskih vlasti.

Iako su dva predsjednička kandidata Mehdi Karroubi i Mir Hossein Musavi, pozvali na njezinu javnu komemoraciju, iranske vlasti nisu imale milosti ni u njezinoj smrti te su zabranile javni pokop.

Karroubi je na javnu komemoraciju pozvao Irance putem apela na popularnom internetskom društvenom servisu, ali kako je javni pokop ove nove heroine iranskih demonstracija i revolta izričito zabranjen, umjesto tog najavljene su u ponedjeljak nove demonstracije.

Djevojka, koja je identificirana kao 26-godišnja Neda Soltani i koja je studirala filozofiju, pokopana je brzo na groblju Behest Zehra, objavljeno je isto tako na internetu. Reporter ABC-a iz Dubaija kazao je kako je djevojka na brzinu pokopana, kako bi vlasti preduhitrile masovno okupljanje na njezinom sprovodu.

Snimku njezine smrti na internetu je objavio nepoznati muškarac iz Nizozemske, koji je kazao kako mu je snimku proslijedio prijatelj iz Teherana, istovremeno moleći da se snimka pusti u svijet, kako bi je svi uspjeli pogledati, prenosi u ponedjeljak portal Dnevnik.hr.