Svijet
0

2007. najpogibeljnija godina za novinare još od 1994.

FENA
Međunarodna organizacija za zaštitu novinara Reporteri bez granica, sa sjedištem u Parizu, saopćila je da je 2007. bila najpogibeljnija godina za medije u posljednjoj deceniji. Širom svijeta ubijeno je najmanje 86 novinara.

Protekle godine nije bilo dobro biti novinar. Pored 86 ubistava, što je dvostruko više nego recimo 2002. i najviše još od 1994., prema informacijama kojima raspolaže organizacija Reporteri bez granica, u 2007. je 67 novinara oteto, dok ih je 135 bilo držano u zatočeništvu, kao taoci.

Također, uhapšeno je na stotine predstavnika medija, dok je 135 zadržano u zatvoru.

Zemlje kao što su Kina i Burma uvele su restrikcije u vezi s pristupom internetu, prenijele su agencije.

Najviše novinara ubijeno je u Iraku, ali kako kaže rukovodilac istraživanja organizacije sa sjedištem u Parizu, Jean-Francois Juilliard, izvještaj pokazuje da neke druge zemlje, prije svih Pakistan i Somalija, postaju sve opasnija mjesta za izvještavanje.

"Novinari su sve više meta u konfliktnim područjima, a nekažnjavanje je u porastu, jer 90 posto ubistava novinara još nije rasvijetljeno. Ljudi misle da mogu ubijati novinare bez rizika, jer znaju da ih u mnogim zemljama nikada neće osuditi. Neće im čak biti ni suđeno", naglašava Juilliard.

On dodaje da su otmice također u porastu, ne samo u Iraku već i mjestima kao što su palestinske teritorije. "Teško je uraditi nešto u vezi s otmicama, jer u to nisu umiješane države. Teško je izvršiti pritisak na ekstremističke grupe, jer njih to uopće ne dotiče", objašnjava Juilliard.

Umjesto toga, Reporteri bez granica apeliraju na druge političke, ekonomske i religijske grupe da iskoriste svoj utjecaj kod ekstremista – zajedno s međunarodnim institucijama, kao što su Evropska unija ili Ujedinjeni narodi.