Svijet
0

2007. godina najpogubnija za američke vojnike u Iraku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka vojska je u utorak objavila pogibiju još pet vojnika, što je 2007. učinilo najsmrtonosnijom godinom za američke vojnike usprkos nedavnom padu broja pogibija, sudeći po statistici agencije Associated Press.

Najmanje 852 američka vojnika poginula su do sada u ovoj godini, što je najviši godišnji broj žrtava otkako je rat počeo u martu 2003., navodi AP prema svojim podacima.

Sumorni rekord nadmašen je usprkos naglom padu pogibija Amerikanaca i Iračana u posljednjim mjesecima nakon pojačanja američkih snaga za 30.000 vojnika. U oktobru je zabilježeno 39 pogibija, u poređenju sa 65 u septembru i 84 u augustu.

Pet američkih vojnika ubijeno je u ponedjeljak u dva odvojena napada kada su aktivirane bombe pokraj puta, saopćio je admiral Gregory Smith, direktor odjela za komunikacije Multinacionalnih iračkih snaga.

"Izgubili smo jučer pet vojnika u dva žalosna incidenta, a u oba su korištene bombe pokraj puta", izjavio je Smith novinarima na konferenciji za novinare u bagdadskoj teško utvrđenoj Zelenoj zoni.

Oko 850 vojnika poginulo je u 2004., uglavnom u većim svakodnevnim bitkama poput acije čišćenja Faludže od sunitskih militanata u novembru i američkih sukoba sa šiitskim milicijama u svetom šiitskom gradu Nadžafu u augustu.

Američka vojska, međutim, dostigla je najveći obim trupa u Iraku u ovoj godini - 165.000 ljudi. Štaviše, odluka vojnog zapovjedništva da šalje vojnike iz velikih baza u iračke zajednice znači "više kontakta s neprijateljskim snagama" nego ikada ranije, kazao je major Winfield Danielson, američki vojni glasnogovornik u Bagdadu.

"Do toga dolazi zahvaljujući povećanju broja trupa koje nam je omogućilo da ulazimo u sigurna mjesta za pobunjenike. Ako imate više vojnika i imate ih u zajednicama, to sigurno povećava broj naših žrtava", izjavio je Danielson za AP.