Knjiga Natasche Kampusch
0

"200 puta sedmično sam dobijala batine u hermetički zatvorenom podrumu"

Sarajevo-x.com
Natascha Kampusch (Foto: EPA)
Natascha Kampusch (Foto: EPA)
Austrijanka Natascha Kampusch, koju je 1988. zarobio manijak Wolfgang Priklopil i držao je u osam godina u podrumu, objavila je knjigu u kojoj govori o hororu kroz koji je prošla.

Knjiga nazvana "3.096 dana" donosi opise grozota koje je proživljavala tada desetogodišnja djevojčica u "hermetički zatvorenom podrumu", prisiljena da u okovima spava pored Priklopila, koji ju je redovno tukao.

Kampusch je nestala kad je jednog dana krenula u školu, a Priklopilu je pobjegla u augustu 2006. dok je telefonirao, a ona uključila usisivač, kako bi ga navela da misli da je u kući. Pobjegla je u kuću pored i alarmirala susjede.

Sedmicu poslije toga 44-godišnji tehničar komunikacija počinio je samoubistvo skokom pod voz dok je bježao od policije.

Bizarno, sada 22-godišnja Kampusch prisjetila se smrti svog mučitelja govoreći kako je on na jeziv način postao "dio njenog života", prenosi "Independent".

U dijelovima svoje knjige opisala je prvi susret sa čovjekom koji je ukrao porodici i koji joj je ukrao djetinjstvo i život. Prisjetila se kako joj je tek pri kraju zarobljeništva bilo dozvoljeno da sama hoda do škole u gradu Donaustadtu. Kaže da i dalje osjeća snagu majčinih upozorenja da ne razgovara sa strancima.

Nazivajući to kroz šta je prošla "koreografijom terora", prisjetila se kako je Priklopil zgrabio za struk i ubacio u svoj bijeli kombi. Nakon toga je zarobio u uskom podrumu ispod garaže u okolici Beča.

"Sve se dogodilo u nekoliko sekundi, ali u trenutku kad su se vrata kombija zatvorila bila sam svjesna činjenice da sam upravo kidnapovana i da ću vjerovatno umrijeti", napisala je Kampusch.

U početku je Priklopil bio prilično obazriv, pitao je šta joj treba, ali je s vremenom postao nasilan i seksualno je uznemiravao. Godinu poslije prisilio je da promijeni ime kako bi sakrio njen identitet. Izabrala je Bibiane.

U dnevniku koji je vodila, i koji i danas piše, stoji da je jako smršala i da je bila prisiljena da pomaže Priklopilu u vrtu i to bez donjeg rublja. Bilježila je koliko puta je dobila batine. Dešavalo se to oko 200 puta sedmično.

Priznala je da je ozbiljno razmišljala o samoubistvu kao jedinom izlazu kad je na radiju čula da autor knjige o nestalim osobama govori o njenom slučaju.

"Sa 14 godina više puta sam se pokušala udaviti odjećom. Sa 15 sam se ubadala iglom za pletenje", prisjeća se Natascha. Jednom prilikom se pokušala ugušiti u podrumum ali je volja za životom ipak bila jača.

Kampusch vjeruje da se prilično dobro oporavila. Ipak, i dalje nosi psihološke ožiljke. To se ogleda u činjenici da je kupila i kuću u čijem podrumu je bila zarobljena i automobil koji je njen mučitelj vozio. Sada planira tužiti austrijsku policiju što godinama nisu uspjeli da je pronađu.