Nakon gađanja Busha cipelom
0

200 advokata bi besplatno branili iračkog novinara

FENA
Foto: AFP/CNN
Foto: AFP/CNN
Bivši advokat Sadama Huseina izjavio je u ponedjeljak da priprema odbranu novinara koji je dan ranije bacio par cipela na američkog predsjednika Georgea W. Busha u Bagdadu i dodao kako je najmanje 200 njegovih kolega ponudilo svoje usluge besplatno.

"Oko 200 iračkih novinara, ali i drugih nacionalnosti, među kojim su Amerikanci, izrazili su želju da besplatno brane novinara, izjavio je agenciji AFP Khalil Dulaimi, sa sjedištem u Ammanu.

"U nedjelju navečer sam odlučio braniti toga čovjeka. Trenutno sam u kontaktu s arapskim odvjetničkim komorama kako bih formirao ekipu za njegovu odbranu", dodao je on.

Dvadesetdevetogodišnji Muntazer al-Zaidi, novinar iračke televizije Al-Bagdadia, uhapšen je u nedjelju nakon što je bacio svoje cipele u pravcu američkog predsjednika i nazvao ga "psetom" na konferenciji za štampu u Bagdadu.

"To je najmanje što je jedan Iračanin mogao uraditi Bushu, tiraninu koji je ubio dva miliona ljudi u Iraku i Afganistanu", kazao je Dulaimi, bivši advokat diktatora Sadama Huseina.

Zaidijev poslovdavac je zatražio njegovo oslobađanje, ali je iračka vlada nazvala gest novinara "sramnim činom".

Irački advokat Tarek Harb je izjavio da bi novinar mogao dobiti kaznu "od najmanje dvije godine zatvora" ako mu se bude sudilo za "uvredu stranog šefa države u posjeti Iraku".