Drama na Novom Zelandu
0

17-godišnjak zarobljen u rudniku prvog radnog dana

Sarajevo-x.com
Joseph Ray Dunbar
Joseph Ray Dunbar
Najmlađa žrtva eksplozije u rudniku na Novom Zelandu je 17-godišnji tinejdžer Joseph Dunbar, zarobljen u toku svog prvog radnog dana u rudniku Pike River.

Dunbar je prvi put zakoračio u rudnik u petak, sat prije eksplozije, spreman da nakon što se tu doselio s porodicom započne posao iz snova, piše AFP. Dan prije proslavio je svoj 17. rođendan.

U rudniku je trebao početi raditi tek u ponedjeljak, ali je, prema riječima njegove majke Pip Timms, od silnog uzbuđenja izmolio dopuštenje da ranije uđe u okno.

"Osmijeh mu je bio od uha do uha. Podigao je palčeve uvis i bio tako sretan", prisjeća se majka najmlađeg od 29 rudara i dodaje kako se priprema za najgore.

Još uvijek se ne zna šta je sa zarobljenim rudarima nakon eksplozije otrovnih plinova, ali kamera koju su spasioci spustili u unutrašnjost rudnika nije pronašla znakove života.

Kamera je zavirila u dio rudnika gdje je postojao protok svježeg vazduha, pa su se rudari tu mogli skloniti, ali nikoga nije snimila.

Ipak, spasilačke ekipe ne posustaju.

"Postoji mogućnost da je neko preživio, mislim da ih nećemo pronaći svih 29 kako sjede i čekaju, a eventualni spas ovisi o mjestu gdje su se nalazili u trenutku eksplozije, kao i o konstrukciji tla oko njih", kazao je za New Zealand Herald šef rudnika Peter Whittal.