Španija
0

16-godišnji matador će se za rekord boriti sa šest bikova

Sarajevo-x.com
Jairo Miguel Sanchez ima tek 16 godina, a danas će otvoriti novu sezonu borbi sa bikovima i tako postati najmlađi matador koji se borio sa šest bikova u samo jednom poslijepodnevu. Jairo Miguel se ne obazire na polemike o zabrani "okrutnih" borbi, koje se vode širom Španije.

Dvosatne solo borbe s bikovima uglavnom su rezervisane za borce na vrhuncu karijere, odnosno one s dugogodišnjim iskustvom. Miguelova borba bit će presedan, piše Guardian.

"To je nešto o čemu sam sanjao - prilika da uradim nešto sjajno. Osjećam se spremnim fizički i psihički", rekao je mladi matador.

Sanchez će učestvovati na humanitarnoj borbi sa bikovima u gradu Caceresu na istoku Španije, a prikupljeni novac namijenjen je djeci oboljeloj od autizma. Bez obzira na humanitarni aspekt, aktivisti za prava životinja traže od vlade da se ovaj sport zabrani.

"Nevjerovatno je da ljudi šalju svoju djecu da se bore s bikovima. Imamo 47 škola za matadore, dok imamo najgore rezultate u obrazovanju u Evropi", rekla je Carmen Mendez, predsjednica španskog Udruženja za prava životinja.

Jairo Miguel je jedan od najkontroverznijih ličnosti u ovom sportu jer se već sa 10 godina u mjestu Aliseda borio s bikom i ubio ga. Kako nije imao dozvolu za borbu, morao je platiti kaznu od 3.000 eura.

U Španiji se dozvola za borbe sa bikovima dobija tek sa 16 godina, zbog čega je Sanchezov otac Antonio svog 11-godišnjeg sina morao odvesti u Latinsku Ameriku kako bi trenirao za profesionalca.