Komisija za vrijednosnice
0

16 godina bezuspješno istraživali Madoffa

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Američka Komisija za vrijednosnice i berzu (SEC), glavno nadzorno tijelo finansijske industrije, u nizu istraga koje su trajale 16 godina nije uspjela utvrditi prevaru divovskih razmjera koja je stajala iza poslovanja Bernarda Madoffa, utvrđeno je novom istragom.

Utvrđeno je da je SEC loše vodila pet istraga u tih 16 godina, iako su postojale mnoge pritužbe na poslovanje Madoffa.

Glavni inspektor SEC-a izvijestio je također da nije našao dokaze za neprimjerene veze između agencije i Madoffa.

Madoff (71), osuđen je na 150 godina zatvora zbog vođenja finansijske piramide od ranih 1990-ih godina, u kojoj se ukupno obrtalo 65 milijardi dolara a prevarene su hiljade ulagača, od kojih su mnogi ostali bez životne ušteđevine. Madoff se od juna nalazi na izdržavanju kazne.

Istražno osoblje SEC-a "gotovo je odmah uhvatilo Madoffa u lažima i obmanama, ali nije išlo tragom tih nedosljednosti", kaže se u izvještaju.

Ocijenjeno je da među osobljem SEC-a koje je istraživalo Madoffa nije bilo dovoljno stručnih osoba koje bi razotkrile načine njegovog poslovanja.

Predsjednica SEC-a Mary Schapiro izjavila je da izvještaj inspektora Davida Kotza "jasno pokazuje kako je agencija propustila brojne prilike da otkrije prevaru".

Na kongresnom saslušanju u februaru oštro je kritizirano pet najviših dužnosnika SEC-a zbog neuspjeha da ranije zaustave Madoffa. Trojica od te petorice do sada su napustila agenciju.

Madoffova tvrtka je istraživana jer je ostvarivala izvanredne dobiti, ali nikada nije službeno izviješćeno o nepravilnostima.

Postojanje finansijske piramide na kraju je otkrila globalna recesija, kada su ulagači pogođeni krizom htjeli povući oko sedam milijardi dolara iz njegovih fondova, a Madoff nije mogao pribaviti dovoljno novca da ih isplati.