Evropska komisija za zdravstvo
0

14 tona jaja izloženih dioksinu uvezeno u Veliku Britaniju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Jaja s njemačkih farmi gdje je zabilježena kontaminicija dioksinom putem hrane za životinje ušla su u Veliku Britaniju u obliku prerađevina za ljudsku ishranu.

Njemačke vlasti su ove sedmice rekle da je do 3.000 tona hrane za životinje kontaminirane visoko toksičnim dioksinom poslano na peradarske i svinjogojske farme, a da su jaja s nekih od tih farmi potom izvezena u Nizozemsku na preradu.

"Ta su jaja potom prerađena i izvezena u Veliku Britaniju kao 14 tona pasteriziranih proizvoda za konzumaciju", rekao je glasnogovornik Evropske komisije za zdravstvo Frederic Vincent na pres-konferenciji u Bruxellesu.

"Jesu li završila u majonezi, kolačima, ne znam. Tako da ćemo to ispitati s vlastima Velike Britanije i vidjeti što je učinjeno s tim jajima", rekao je on.

Vincent je naglasio da iako su jaja došla s farmi u Njemačkoj gdje je davana kontaminirana hrana nema dokaza sadrže li dioksin.

"Ispitivanja drugih jaja s takvih farmi u Njemačkoj utvrdila su da sadrže i do pet puta više od dozvoljene granice dioksina u EU-u", napomenuo je Vincent.

"Utvrđeni nivoi ne predstavljaju opasnost po ljudsko zdravlje", dodao je Vincent.