Svijet
0

14 poginulih u avionskoj nesreći u SAD-u

Sarajevo-x.com
U avionskoj nesreći u SAD-u koja se desila jučer poginulo je 14 osoba, mada se prethodno mislilo da je poginulo 17 ljudi. Među njima je bilo i djece, prenose američki mediji.

Glasnogovornik Federalne agencije za avijacije Mike Fergus kazao je kako se jednomotorni avion Pilates PC-12 srušio i zapalio pored grada Buttea, u saveznoj državi Montana.

Prema planu leta, avion je trebao sletiti u Bozeman, ali se pilot u međuvremenu predomislio i odlučio preusmjeriti avion ka Butteu.

Lokalne novine 'Montana' javljaju da su u avionu bila djeca koja su išla na skijanje u Boseman. Nesreća se desila u 11 sati po lokalnom vremenu, a uzrok pada još nije poznat.

Istražiteljica Sigurnosne agencije nacionalnog saobraćaja ponudila je samo šture detalje na konferenciji za novinare u Butteu u nedjelju navečer. Nije objavljen nikakav uzrok nesreće.

"Upravo pokrećemo istragu. Nemamo sada puno informacija. Kontaktirali smo neke članove porodica. Ne znamo tačan broj", izjavila je Kristi Dunks.

Dunks nije mogla reći da li je pilot uputio poziv za pomoć. Vrijeme je bilo djelimično oblačno, vidljivost je iznosila 16 km a vjetar je bio sjeverozapadni brzine oko 16 km/h u vrijeme nesreće, saopćila je Naconalna meteorološka služba.

Fergus je izjavio da je avion bio tipa Pilatus PC-12, proizveden 2001.

Pilatus PC-12 je avion jednomotorac koji proizvodi švicarska komnpanija Pilatus Aircraft. Namijenjen je za prijevoz do 12 ljudi, uključujući šest do devet putnika i jedan do dva pilota.

PC-12 može prijeći između 1.750 do 2.600 milja i leti brzinom oko 500 km/h, navodi se na internetskoj stranici Flight Aware koja prati zračni saobraćaj.