Obama u posjeti Alabami
0

137 tornada pogodilo jug SAD-a, broj mrtvih raste

FENA
Foto: AP
(Foto: Reuters)
Broj žrtava nevremena koje je u srijedu zahvatilo više država američkog juga dostigao je do četvrtka navečer 286, a predsjednik Barack Obama najavio je da će u petak posjetiti Alabamu, koja je stradala najviše.

Prema najnovijim podacima iz osam država u kojima ima žrtava oluje i tornada, u Alabami su potvrđena 184 mrtva, u Mississippiju i Tennesseeju po 33, a 14 u Georgiji, 11 u Arkansansu, osam u Virginiji, dvije u Louisiani i jedna u Kentuckyju, prenio je Reuters.

Predsjednik Obama izjavio da je će u petak posjetiti Alabamu, gdje će razgovarati s guvernerom i porodicama čiji su domovi uništeni i iz prve ruke se uvjeriti u obim onoga što ju je zadesilo, a to je, kako je istaknuo, ništa manje od katastrofe.

Obama je tokom dana u četvrtak odobrio zahtjev guvernera Roberta Bentleyja da saveznoj državi Alabami hitno uputi pomoć.

Američki meteorološki centar u Normanu, u Oklahomi, saopćio je da je do srijede u ponoć primio izvještaje o 137 tornada.

Nevrijeme je u nekim mjestima prinudilo lokalne vlasti da se sklone na privremene "zapovjedne" položaje, jer su njihova sjedišta oštećena ili ostala bez struje.

Nuklearna centrala Browns Ferry u Alabami je svoj sistem za hlađenje prebacila na rezervne generatore.

Možda je najveća šteta nanijeta u Tuscaloosi, gradu od 83.000 stanovnika, gdje je smješten Univerzitet Alabama. Tamo su čitava naselja sravnjena u naletu tornada prečnika od jedne milje. Poginulo je najmanje 36 ljudi, a za mnogima se traga ispod ruševina.

Aktivirano je sada oko 2.000 pripadnika nacionalne garde za pomoć ugroženim područjima i za potragu za nestalima.

Od naleta tornada 1974. godine poginulo je 315 ljudi. Oko milion ljudi je ostalo bez struje.