SAD
0

120 miliona dolara pomoći JAR-u u borbi protiv side

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjedinjene Američke Države su najavile dodatnu donaciju od 120 miliona dolara Južnoafričkoj Republici za kupovinu veće količine lijekova protiv HIV virusa i side, nakon što je predsjednik te države Jacob Zuma uputio apel za finansijsku pomoć.

Zuma je, povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv side 1. decembra, izrazio punu spremnost da se bori protiv te opasne bolesti, najavljujući da će djeci i trudnicama osigurati veću dostupnost potrebnih terapija, prenose u srijedu svjetske agencije.

Od aprila će u Južnoafričkoj Republici sve bebe mlađe od godinu dana koje su nosioci HIV virusa primati besplatno terapije u državnim zdravstvenim ustanovama, a liječenje trudnica će počinjati blagovremeno, kako bi se spriječilo prenošenje virusa na novorođenčad.

  • Ta odluka će omogućiti progresivno smanjenje smrtnosti među djecom, istakao je Zuma u obraćanju naciji.

Trenutno se u Južnoafričkoj Republici djeci, trudnicama i tuberkuloznim bolesnicima antivirusni lijekovi daju kada je bolest već u velikoj mjeri smanjila snagu njihovih imunoloških ćelija.

Zuma je pozvao stanovništvo i da se podvrgne testovima za otkrivanje HIV virusa, najavljujući da će i lično to uskoro učiniti.

On je pozvao i na sistematsko i ispravno korištenje prezervativa tokom svakog polnog odnosa.

Vlada Južnoafričke Republike planira i uvođenje novih mjera kao što je povećanje broja zdravstvenih centara u zemlji kako bi se broj novih infekcija HIV virusom smanjio za polovinu do 2011. godine.

Od ukupno 48,7 miliona stanovnika Južnoafričke Republike, sida pogađa njih 5,7 miliona među kojima je 280.000 djece.