Filipini
0

12 bombi pronađeno na putničkom trajektu

FENA
Dvanaest bombi kućne izrade pronađeno je na putničkom trajektu na Filipinima, neposredno pred njegov polazak sa 300 ukrcanih putnika, saopćila je obalska straža u nedjelju.

Bombe su pronađene u kanti za smeće na palubi na drugom nivou trajekta MV Blue Water Princess u luci u gradu Lucena, 120 kilometara jugoistočno od Manile, javila je DPA.

Komandant obalske straže Gregorio Adel Jr. kazao je da su bombe kućne izrade i da se radi o 12 flaša povezanih električnim žicama i napunjenim ekserima i komadima metala, sakrivenim u vreći u kanti za smeće.

Adel je kazao da su policijski psi pronašli eksploziv tokom pregleda trajekta pred polazak. Stručnjaci za eksploziv uklonili su bombe i deaktivirali ih.

On je kazao i da je obalska straža dobila informacije da su bombe dio zavjere da se destabilizuje vlast predsjednice Glorie Macapagal Arroyo pred najavljeni njen govor u kongresu u ponedjeljak.

Ipak, Adel je kazao da još istražuju i mogućnost da se radi o pokušaju napada islamskih militanata.

Ranije ovog mjeseca u seriji bombaških napada u južnim Filipinima 12 osoba je ubijeno a 100 ranjeno. Za napade su okrivljeni islamski separatistički pobunjenici.