Njemačka
0

11 povrijeđenih u krvoproliću u gimnaziji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U napadu u gimnaziji u bavarskom gradu Ansbachu koji je u četvrtak, kako se sumnjiči, izveo maturant Georg R. (18) povrijeđeno je najmanje 11 osoba, među kojima i počinilac, a svi povrijeđeni nalaze se izvan životne opasnosti, javili su njemački mediji.
  • 'Ne govori ništa u prilog tome da bi se u zgradi gimnazije mogao nalaziti još neki potencijalni napadač', rekao je portparol policije, koja se, prema izvještajima njemačkih medija, bila efikasna.

Policija je samo deset minuta poslije napada uhapsila počinioca, za koga su njegovi drugovi, prema navodima njemačkih medija, kazali da je bio miran i povučen i da je uvijek na odmorima sjedio sam.

Motivi napada su, za sada, nepoznati, javili su mediji, navodeći da je mladić bacio najmanje dva Molotovljeva koktela i da je u njegovom savladavanju bilo pucnjave u kojoj je pogođen s pet metaka.

Državni tužilac Gudrin Lenberger je rekla da počinilac napada, zbog povreda, za sada ne može da bude ispitan i da se ne može govoriti ni o uzrocima niti o motivima njegovog napada.

Među teže povrijeđenim žrtvama se, prema prvima saznanjima policije, nalaze i dva učenika iz osmog razreda gimnazije „Carolinum“, osnovane 1528. godine, i napadač, ali su se sve troje, kako je navedeno, izvan životne opasnosti.

Mediji prenose izjave svjedoka da je napadač prvo bacio zapaljivi Molotovljev koktel, koji je pogodio u glavu jednu učenicu, i zatim, počeo da vitla i udara oko sebe sjekirom, pri čemu je, takođe, povrijedio sljedeću žrtvu.

Učenici škole, koju pohađa oko 700 mladića i djevojka, su evakuisani u obližnju zgradu i nalaze se pod kontrolom psihologa i zdravstvenih službi.

Ovo je drugi ovakav incident koji se dogodio u Njemačkoj ove godine. Prvi je bio u martu kada je 17-godišnji Tim Kretschmer ubio čak 12 osoba u svojoj bivšoj školi u gradu Winnendenu, a nakon što je pobjegao s mjesta događaja, ubio je još tri osobe, prije nego li je oduzeo sam sebi život, pucavši iz istog oružja u sebe.

Povodom današnje nesreće mnogi njemački političari su reagovali, kao i psiholozi i sociolozi, nastojeći da daju odgovori zašto se ta drama dogodila i šta je bio ''okidač'' za uhapšenog mladića, prenosi Tanjug.