Donatori
0

11,5 milijardi dolara za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Globalni fond za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije dobit će u naredne tri godine 11,5 milijardi dolara, odlučeno je u utorak na sastanku donatora u New Yorku.

To je suma na koju su se države, privatne fondacije, firme i pojedinci obvezali svega dvije sedmice nakon samita u sjedištu Ujedinjenih nacija na kojem su svjetski lideri potvrdili svoju privrženost Milenijskim ciljevima razvoja.

Procjenjuje se da su programi koje podržava Globalni fond spasili 5,7 miliona života, prenijele su agencije.

Zahvaljujući tim programima, omogućen je tretman za 2,8 miliona oboljelih od side, liječenje sedam miliona oboljelih od tuberkuloze i podijeljeno je 122 miliona mrežica za insekte kako bi se spriječilo inficiranje malarijom.

"Zahvaljujući vašem radu, zahvaljujući vašem posvećenom angažmanu, spašavamo milijune života. I spašavat ćemo još milione drugih", izjavio je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon tokom obraćanja sudionicima skupa.

"Zajedno ispisujemo jednu od najvećih uspješnih priča 21. stoljeća", dodao je.

Globalni fond za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije stvoren je 2002. godine kao jedinstveno globalno javno-privatno partnerstvo čiji je cilj da se ulože dodatna sredstva za borbu protiv tih triju bolesti.

To partnerstvo između vlada, civilnog društva, privatnog sektora i ugroženih zajednica predstavlja novi pristup međunarodnom finansiranju zdravstvene zaštite.