Svijet
0

11.000 djece u Kongu još uvijek u rukama vojske

Sarajevo-x.com
11.000 djece, od kojih su više od trećine djevojčice, u Demokratskoj republici Kongo još uvijek je u rukama oružanih grupa, objavio je Amnesty International.

Tri godine nakon završetka rata, kada su djeca bila prisiljena da se bore, mnogi od njih još uvijek nisu demobilisani, objavila je organizacija za borbu za ljudska prava. Krivac za to je nedostatak političke volje, loša organizacija i korupcija.

Program demobilizacije i reintegracije počeo je prije dvije godine, s ciljem da se oko 30.000 djece otpusti iz vojske i vrati normalnom civilnom životu. Međutim, Amnesty je izjavio kako program propada, i nadaju se da će novoizabrana vlast na predstojećim izborima nešto promijeniti.

[SLIKA]1[/SLIKA]

U izvještaju još stoji da su mlade djevojčice, neke stare samo 5 godina, najviše pogođene - korištene su kao seksualni robovi od strane vojnih komandira ili predate starijim borcima. Neke od njih su i prisilno udate i imaju djecu zbog čega ne mogu pobjeći. Djevojčice su činile oko 40 posto djece koje je vojska mobilisala, a njihovo kretanje danas je još uvijek nepoznato.

"Ono što nova vlada treba učiniti jeste prvo osigurati da djeca budu oslobođena iz vojnih snaga, da ih se zaštiti i pruži adekvatno obrazovanje i mogućnost zapošljavanja kako bi ostali živjeti unutar svoje zajednice.“, piše u izvještaju.