Šokantni podaci
1

10 miliona djevojčica svake godine prisilno ulazi u brak

Sarajevo-x.com
(Foto: AP)
Svake tri sekunde jedna maloljetna djevojka stupi u brak bez svog pristanka i uglavnom za puno starijeg muškarca. Procjenjuje se da godišnje u takve brakove uđe 10 miliona djevojčica.

Djevojčice prisiljene da uđu u rani brak često su osuđene na život u siromaštvu, na neznanje i loše zdravstveno stanje. Ovakvi brakovi, koji se u najvećoj mjeri sklapaju u Africi, Južnoj Aziji i Srednjem Istoku, jedna su od najvećih prepreka razvoju, poručuju organizacije za ljudska prava.

"Ovo je jedan od najznačajnijih razvojnih pitanja našeg doba. Želimo podstaći djevojčice, koje se udaju mimo svoje volje, da podignu glas", kaže Marie Staunton iz humanitarne organizacije za djecu Plan UK.

U Etiopiji se brak ugovori prije rođenja

Osam je razvojnih milenijskih ciljeva: iskorjenjivanje ekstremnog siromaštva i gladi, postizanje univerzalnog osnovnog obrazovanja, promicanje jednakosti spolova i osnaživanje žena, smanjenje smrtnosti djece, poboljšanje zdravlja majki i borba protiv HIV/AIDS-a, malarije i drugih bolesti, a aktivisti za ljudska prava poručuju da na ostvarivanje njih šest direktno utječu dječiji brakovi.

U Nigeru, Čadu i Maliju, više od 70 posto djevojčica se vjenča prije 18. godine. U Bangladešu, Gvineji, Južnoafričkoj Republici, Mozambiqueu, Burkini Faso i Nepalu taj procenat je nešto manji, 50 posto, ali sam fenomen nije ništa manje uznemirujući.

Roditelji svoje kćerke udaju u ranoj dobi jer smatraju da je to najbolje za njih. U Etiopiji se djevojčicama brak ugovori još prije rođenja kako bi se učvrstile veze između dvije porodice. U drugim zemljama, djevojčice se udaju kako bi se osiguralo da njihova nevinost ostane netaknuta, čime se povećava ekonomska vrijednost djevojčice kao mladenke i štiti čast porodice.

Nerijetko se djevojčice prodaju kao mladenke kako bi njihova porodica obezbijedila sredstva za opstanak. Ovom uznemirujućom praksom djevojčicama se šalje poruka da su beznačajne i da roditelji jedva čekaju da ih se riješe.

Trudnoća jedan od glavnih uzroka smrti

Djevojčice koje završe srednju školu imaju šest puta manju šansu da postanu mladenke mimo svoje volje. Međutim, najsiromašnije su uskraćene za obrazovanje zbog udaljenosti od škole i nedostatka sredstava za školovanja.

Prema UN Konvenciji za zaštitu prava djece brak prije 18. godine smatra se kršenjem ljudskih prava. Međutim, podaci Međunarodnog centra za istraživanje žena (ICRW) govore da u svijetu ima više od 50 miliona djevojčica mladenki, a očekuje se da ovaj broj u narednih nekoliko godina naraste i do 100 miliona.

Smatra se da je trudnoća jedan od glavnih uzroka smrti djevojčica između 15 i 19 godina. Njihova tijela su nedovoljno razvijena da bi iznijela trudnoću. Podaci UNICEF-a govore da, tokom trudnoće i na porodu, u svijetu svake godine umre 70.000 djevojčica. Ako i uspiju iznijeti trudnoću do kraja, rađaju nerazvijenu ili mrtvu djecu.

Također, djevojke prisiljene na rani brak imaju povećan rizik od zaraze spolno prenosivim bolestima i AIDS-om.

Iako se o ovim slučajevima još uvijek malo zna i rijetko govori u velikom dijelu zapadnog svijeta, ipak sve više međunarodnih i humanitarnih organizacija skreće pažnju na šokantnu praksu u zemljama u razvoju.