Zbog pada prodaje
0

1.500 novinara lista USA Today na prisilnom odmoru

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki dnevni list USA Today prisiljava svoje osoblje da uzme sedam dana neplaćenog dopusta, kako bi pomogli listu da parira stalnom padu prihoda od oglasa, objavio je glasnogovornik lista.

"Gotovo 1.500 zaposlenika drugog najtiražnijeg lista u SAD-u, mora uzeti jednosedmični odmor između 28. februara i 3. jula", rekao je glasnogovornik Ed Cassidy.

Većina osoblja USA Todaya prošle je godine morala uzeti dvije sedmice neplaćenog dopusta, u okviru plana vlasnike lista, firme Gannett Co. Ta firma sa sjedištem u McLeanu, u predgrađu Washingtona, koja posjeduje više od 80 dnevnih novina, ranije je najavila da očekuje kraće neplaćene dopuste ove godine.

Kao i većina velikih novinskih izdavača u SAD-u, Gannett je teško pogođen s tri uzastopne godine pada prihoda od oglašavanja. To je izazvalo smanjenje plaća, otpuštanja i neplaćene dopuste, jer novine većinu prihoda ostvaruju od oglasa.

Iako se opadanje prihoda od oglasa usporilo posljednjih mjeseci, Gannett i drugi američki novinski izdavači već su naznačili da će se daljnji pad vjerojatno nastaviti, barem u prvoj polovici ove godine.

Prihodi od oglasa u novinama i časopisima Gannetta, opali su 2009. za gotovo 1,2 milijarde dolara, ili 28 posto. Osim što je izazvao neplaćene dopuste, pad prihoda je doveo i do otpuštanja 1.400 zaposlenih ili oko tri posto radne snage.

USA Today-u opada i prodaja štampanog izdanja. U šest mjeseci 2009., zaključno sa septembrom, dnevna je prodaja lista u prosjeku iznosila 1,9 miliona primjeraka, 17 posto manje nego prethodne godine.

USA Today je prošle godine izgubio mjesto najtiražnijeg dnevnog lista u SAD-u, koje je preuzeo The Wall Street Journal, u vlasništvu News Corp, s dnevnom prodajom od 2,02 miliona primjeraka.