Japan
0

1.150 puta više radioaktivnog joda u moru

FENA
Foto: ITN
Foto: ITN
U moru udaljenom 30 metara od reaktora 5 i 6 japanske nuklearne centrale Fukushima izmjereno 1.150 puta više radioaktivnog joda nego što je dozvoljeno.

U nedjelju je kontaminacije vode bio 1.850 puta veći od dozvoljenog. Ipak, prema sopćenju tokijske elektro-energetske kompanije TEPCO i Agencije za nukleranu sigurnost, povećana radioaktivnost neće imati negativnog uticaja na alge i ostali morski biljni i životinjski svijet.

U međuvremenu, iz japanske vlade je saopćeno da je voda s visokim stepenom radijacije, koja je otkvirena u reaktoru 2 havarisane nuklearke, posljedica djelimičnog topljenja šipki s nuklearnim gorivom.

Portparol vlade Yukio Edano je kazao da je Komisija za nuklearnu sigurnost obavijestila vladu da "se smatra da je iscurila voda iz suda reaktora, koja je došla u kontakt sa šipkama s gorivom koje su se djelimično istopile u jednom trenutku".

Riječ je o vodi s visokim stepenom radioaktivnog zagađenja koja je pronađena u podrumu zgrade u kojoj se nalazi turbina reaktora, javila je japanska agencija Kyodo.

Za to vrijeme, u postrojenju Fukushima nastavljaju se radovi na uklanjanju ove vode, kako bi inženjeri mogli da ponovo osposobe sisteme za hlađenje, a vlada je istakla da će učiniti sve kako bi spriječila da kontaminirana voda dospije u more ili pod zemlju.

Kompanija TEPCO u nedjelju je saopćila da je koncentracija radioaktivnih supstanci u sudu reaktora 2 - 100.000 puta veća od granične.

Nuklerana centrala Fukushima-Daiichi, koja je udaljena 250 kilometara od Tokija, teško je oštećena u razornom špotresu i cunamiju koji su 11. marta pogodili Japan. Od tada tu zemlju stalno potresaju potresi.