vijesti
7

Svijet zabrinut: Australija neće moći uraditi ništa po pitanju emisije štetnih gasova

Klix.ba
Australija mnogo zaostaje za drugim zemljama kada je riječ o hvatanju ukoštac sa klimatskim promjenama, naročito nakon potpisivanja Pariskog sporazuma prošle godine.

Novi izvještaj Vijeća za klimu pod nazivom "Ususret Maroku: Globalni klimatski progres od Pariza" opisuje upitnom sposobnost Australije da do 2030. godine smanji redukciju štetnih gasova.

Australija nije ratifikovala Sporazum, iako je to uradilo 87 država, među kojima i 10 najvećih zagađivača. Pariski sporazum će na snagu stupiti 4. novembra.

Australija će se najvjerovatnije naći na udaru na sastanku svjetskih lidera u Marrakeshu u Maroku iduće sedmice.

Deset zemalja, najvećih svjetskih zagađivača, odgovorne su za ukupno 55 posto zagađenog zraka, a najveći zagađivači su Kina sa 27 posto, SAD sa 15 i Indija sa sedam posto.

"Australija će definitivno saznati šta je sljeduje na sastanku. Postavili smo neke ciljeve, ali u odnosu na ostale zemlje u G20, oni su preslabi. Čak ni te slabe ciljeve ne ostvarujemo. Napori Australije da se izbori sa klimatskim promjenama će biti stavljeni u prvi plan", rekao je Will Steffen, ekspert za klimatske promjene.

Kina, SAD i druge zemlje su već pred Vijeće stavile brojna pitanja koja će postaviti Vladi Australije, a vezano za detalje smanjenja emitovanja štetnih gasova i manjak transparentnosti u procesu izračunavanja nivoa zagađenosti.

Prije godinu dana u Parizu je 197 država potpisalo ugovor kojim je dogovoreno kako će uložiti sve napore kako se temperatura na globalnom nivou ne bi podigla za dva stepena u odnosu na temperaturu u predindustrijskoj eri, piše Guardian.