vijesti
0

Sve manje Evropljana ide na godišnji odmor, pad zanimanja i u BiH

FENA
Kriza čini svoje: samo tri od pet Evropljana planira da ovog ljeta otputuje negdje na odmor, što je najniži nivo od 2006. godine, prenosi portal Euractiv.

Broj građana koji planiraju da odu na ljetovanje se posebno smanjio u zemljama južne Evrope, pokazuje istraživanje koje je proveo Ipsos za grupu za usluge zaštite i pomoći Europe Assistance.

Prosječan budžet Evropljanina za ljetovanje i dalje iznosi nešto više od 2.000 eura, ali građani u mnogim zemljama planiraju da manje potroše na odmor. Većina građana ne namjerava da ode na ljetovanje van Evrope, a domaći turizam ponovo postaje privlačan zbog manjih troškova.

Samo 58 posto Evropljana planira da otpujuje na odmor od počekta juna do kraja septembra, što je osam procentnih poena manje nego u 2011., pokazalo je istraživanje koje je provedeno na uzorku od 3.523 Evropljanina. U istraživanju su učestvovali Francuzi, Nijemci, Britanci, Italijani, Španci, Belgijanci i Austrijanci.

Kada je u pitanju BiH, predsjednik Udruženja turističkih agencija BiH Zoran Bibanović izjavio je Feni da je statistika koja se odnosi na BiH "na klimavim nogama", ali da se svakako osjeća pad zanimanja za organizirani turizam i to ne od ove godine, već od 2008. kada je počela ekonomska kriza.

Od tada se bilježi konstantan pad korisnika putovanja i to ne samo za ljetovanja već čak i za učeničke ekskurzije, navodi Bibanović.