vijesti
0

Snowden napustio Hong Kong i krenuo za Moskvu

Klix.ba
Edward Snowden
Edward Snowden
Edward Snowden, bivši član Nacionalne sigurnosne agencije(NSA) koji je otkrio detalje o tajnim operacijama prisluškivanja telefonskih i internetskih komunikacija u SAD u okviru programa službi sigurnosti, napustio je Hong Kong i ukrcao se na let za Moskvu, gdje bi trebao stići u nedjelju uvečer.

List South China Morning Post, pozivajući se na vjerodostojne izvore, tvrdi da Moskva nije konačno odredište Snowdena koji je optužen za špijuniranje i krađu vlasništva vlade.

Podsjetimo, Snowden je u maju pobjegao u Hong Kong, nakon što je otkrio podatke o programu praćenja telefonskih razgovora i podataka sa interneta.

Optužen je za krađu vladine imovine, neovlašteno otkrivanje informacija ministarstva odbrane te namjerno odavanje povjerljivih informacija. Svaka optužnica nosi maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od 10 godina.

SAD su pripremale nalog za njegovo izručenje, pozivajući se na saradnju između njih i Hong Konga. Međutim, trenutno najpoznatiji zviždač uspio je napustiti teritorij Hong Konga prije nego što stigne nalog za izručenje.