vijesti
0

Skupština KS: Podržane izmjene Odluka o preuzimanju prava 14 ustanova kulture

FENA
Zastupnici su večeras u usvojili odluke o izmjenama Odluke o preuzimanju prava osnivača 14 javnih ustanova iz oblasti kulture kojima je precizirana dodatna djelatnost ovih ustanova osim njihove osnovne djelatnosti.

Naime, dosadašnjim odlukama precizirano je da ustanove imaju izvođačku djelatnost, pomoćne djelatnosti u izvođačkoj umjetnosti te rad umjetničkih objekata, a izmjenama odluke trebala bi im biti omogućena privredna djelatnost u manjem obimu.

Također, ove odluke potrebno je izmijeniti da bi se usaglasile šifre i nazivi djelatnosti 14 javnih ustanova iz oblasti kulture s Odlukom o klasifikaciji djelatnosti donesenom 2010. godine na državnom nivou.

Na septembarskoj sjednici ove odluke nisu podržane budući da sve institucije nisu dostavile pismene inicijative za promjenu ili dopunu djelatnosti resornom minstarstvu.

Sada su institucije dostavile svoje inicijative i pojasnile šta bi bila njihova dodatna djelatnost te dale saglasnost na izmjene osluka.

Zastupnici su večeras usvojili i odluke o izmjeni Odluke o osnivanju skupštine javnih preduzeća čiji je osnovač KS i prijedloge odluka o izmjenama Odluka o usklađivanju statusa kantonalnih javnih komunalnih preduzeća u Federaciji BiH i to: "Vodovod i kanalizacija, "Rad", "Park", "Pokop", "Sarajevogas", "Toplane", "Tržnice-pijace", "Kantonalna veterinarska stanica", "ZOI 84", "PD Butmir", Centar "Skenderija", "Sarajevo-šume", "Gradski saobraćaj" i "Televizija Kantona Sarajevo".