Reagovanje
0

SDP: Potrebno hitno zaustaviti desetarske eksperimente Budimira

FENA
Nakon što je odbio na zahtjev premijera Nermina Nikšića razriješiti osam ministara u Vladi FBiH, čime je grubo prekršio i Ustav Federacije BiH, predsjednik FBiH Živko Budimir očigledno nastavlja generirati haos i bezakonje, i to kao direktni eksponent i moneta za potkusurivanje SDA, saopćeno je danas iz SDP-a BiH.

Stoga, navodi se u saopćenju, postavljamo otvoreno pitanje da li pored ličnog i stranačkog postoji i neki drugi razlog zbog kojeg Budimir vrši višemjesečnu zloupotrebu svoje pozicije, čime direktno ugrožava normalno funkcioniranje i prijeko potrebne reforme u Federaciji BiH.

"Budimir se nastavlja ponašati kao desetar nekadašnje JNA kojem su nadređeni, u ovom slučaju SDA, naredili da radi po njihovim nalozima. Ne poštujući osnovne postulate demokratije i ne priznavajući stabilnu parlamentarnu većinu u oba doma Parlamenta (SDP, SBB, HDZBiH i HDZ1990), Budimir se kandiduje za novog Nikolu Poplašena kojeg je OHR svojevremeno smijenio zbog opstrukcija Dejtonskog mirovnog sporazuma", navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

Dodaje se da Budimir zaboravlja da on nije direktno izabran voljom građana Federacije BiH, već parlamentarne većine koja više ne postoji, kao što ne postoji ni bilo koja druga parlamentarna većina koja njega podržava.

"Zato pozivamo cjelokupnu javnost, kao i međunarodne zvaničnike, da konačno zaustave desetarske eksperimente čovjeka koji je očigledno izgubio vezu s realnim svijetom", saopćeno je iz Centra za informiranje SDP-a BiH.