SBiH o svemu pomalo
0

FOTO / "SDP od policije pokušava napraviti miliciju!"

Piše: Almir Panjeta
Amer Jerlagić i Gradimir Gojer (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com) (Foto: A. P./Klix.ba)
Amer Jerlagić i Gradimir Gojer (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com) (Foto: A. P./Klix.ba)
Predstavnici Stranke za BiH na press konferenciji u Sarajevu pozvali su "sve probosanskohercegovačke stranke" da im se pridruže te da zajednički nastupe na predstojećim općinskim izborima na teritoriji Republike Srpske. Kritizirali su posjet ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije Beogradu, trenutnu politiku stranaka Platforme kao i dogovor "šestorke" postignut u Banja Luci.

"Odlazak Lagumdžije u Beograd nazvao bih neuzvraćenim muštulukom. Lagumdžija je u Beograd otišao da odnese muštuluk o dogovoru iz Banja Luke, ali po svemu sudeći Tadić sumnja u takvu obećanu realizaciju. Marketinška podrška od strane podobnih medija prenijela je utisak dogovora po raznim osnovama, a nije ustvrdila bitne stvari za BiH", kazao je novi predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić te upozorio kako"Lagumdžija niti jednom rječju nije spomenuo 31. mart kao termin za istek Pasivnog podbilansa BiH u Srbiji i potencijalni gubitak imovine bh. firmi od oko osam milijardi eura":

"Istekom ovog roka Srbija stiče mogućnost prodaje ove imovine. Niti riječi o granicama BiH i srbije u srednjem toku Drine na kojem su Srbija, Republika Srpska i Italija potpisali trilateralni ugovor o izgradnji više hidroelektrana iako niko nije dozvolio da se ovlasti Države BiH prenesu na RS“, kazao je Jerlagić te dodao kako je "Lagumdžija posjetom bez validne agende preuzeo ovlasti i ugrozio Predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande kojeg u SBiH veoma cijene."

Salem 'mjesto Halilovića

Na press konferenciji predstavljen je i novi generalni sekretar stranke Salem Halilović koji je na tu poziciju došao nakon što je stranku napustio "vječni" Safet Halilović. "O svemu pomalo“ govorili su i potpredsjednik Gradimir Gojer i član Predsjedništva SBiH Sejfudin Hodžić. Najviše kritike upućeno je dogovoru "šestorke" u Banja Luci kojim je "odluka u predmetu Sejdić-Finci kao jedno od najvažnijih pitanja sklonjena u stranu", upozoreno je na ukidanje člana 48 iz Zakona o popisu koji je štitio povratnike u RS, loše realiziranom povratku, te sigurnosnoj situaciji u kojoj se nalaze povratnici u RS. Spomenut je i nedavni skup Ravnogorskog pokreta u Višegradu. Zbog svega navedenog, predstavnici SBiH-a pozvali su sve stranke koje smatraju probosanskim da im se pridruže i da u općinama u RS zajednički nastupe na predstojećim općinskim izborima.

"Broj povratnika je skroman, i čak da svi od njih glasaju za jednu stranku, teško da bi uspjeli dobiti jednog odbornika u opštini. Ukoliko ne nastupimo zajednički, ostaće se skoro bez ikakve mogućnosti da povratnici u opštinama imaju svoje odmornike, a od lokalnih izbora zavisi koliko će biti Bosne i Hercegovine u Republici Srpskoj", kazao je Halilović.

Jerlagić: „Odlazak Lagumdžije u Beograd je neuzvraćeni muštuluk
Jerlagić: „Odlazak Lagumdžije u Beograd je neuzvraćeni muštuluk" (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)

Pozvali i SDP da im se pridruži na izborima u RS

Upitali smo predstavnike SBiH vjeruju li da će im se odazvati stranke s kojima nisu u najboljim odnosima, između ostalih SDP, Gojer je kazao kako „će se odazvati ukoliko se smatraju probosanskohercegovačkom strankom“. Na naš upit nije li kasno da se o loše realiziranom povratku u RS i teškoj sigurnosnoj situaciji govori iz stranke koja je u manjem ili većem obimu bila na vlasti proteklih 15 godina i iz čijih redova je bio ministar za povratak odgovoreno je kako „ni jedna stranka pa čak ni SDA i SDP ne mogu ništa sami bez unutarkoalicijskog dogovora, ali da mogu nepristati na rješenja štetna za BiH“.

Bilo je govora i o pokušajima Vlade Kantona Sarajevo da pod političku kontrolu stavi policiju, što prema mišljenju predstavnika SBiH neće uspjeti, posebno nakon upozoravajućeg pisma koje je premijeru Fikretu Musiću uputio zamjenik visokog predstavnika Roderick Moore. Čak su pozvali i Savez za bolju budućnost Fahrudina Radončića da shvati ozbiljnost situacije i kao parlamentarna stranka ne podrži ovaj zakon.

Gojer: "Prvu izdaju Mostara potpisao je Alija Izetbegović"

"SDP od policije pokušava napraviti miliciju i zastražuju narod. Vjerujemo da im to neće uspjeti", kazao je Gojer, te se obrušio na SDA i predsjednika stranke Sulejmana Tihića koji je, smatra, potpisao izdaju grada Mostara.

"Prvu izdaju Mostara potpisao je prije 20 godina Alija Izetbegović, drugu izdaju potpisuju njegov sin i Tihić. Izgleda da Gtihić rješenjem sa više opština pravi prostor za uhljebljenje kadrova SDA. Izgleda da se uplašio moguće koalicije SBBiH-SDP koja bi ga istisla iz vlasti, pa se ponovno okrenuo vezanju zastava sa HDZ-om", oštar je bio Gojer. Govoreći o stanju u koaliciji stranaka okupljenih oko Platforme, Gojer je bio posebno inspiriran:

"Pukla je Heineken koalicija, a od razbijene boce su ostali komadići limenke", kazao je, šta god to značilo. Dodao je kako su u toku skupovi SBiH diljem BiH na kojima ova stranka pravi "sporazum s građanima", te kako će se naredna sjednica Glavnog odbora SBiH održati u Banjoj Luci, a godišnjica stranke obilježiti u Mostaru.