vijesti
0

Save the Children: Djeca mogu potražiti pravdu putem UN-a

FENA
Međunarodna koalicija nevladinih organizacija za prava djece "Ratifikujte OP3CRC" poziva države da ratificiraju Opcioni protokol o komunikacijskim procedurama uz Konvenciju o pravima djeteta (OP3 CRC) i naglašavaju da će UN odsad biti bolje pripremljen da reagira na povrede prava djece, a pojačat će se i pritisak na države da bi se osiguralo poštivanje prava djece.
"Djeca su žrtve kršenja ljudskih prava širom svijeta. Suočavaju se sa smrtnim presudama, trgovinom radi opasnog dječijeg rada i predmetom su seksualnog i drugih vrsta nasilja.

Često su zapostavljena od onih koji donose odluke, a njihovo mišljenje i želje se ignoriraju. Do danas, bez obzira na to što su je ratificirale gotovo sve države u svijetu (svi osim Somalije, Južnog Sudana i Sjedinjenih Američkih Država), UN-ova Konvencija o pravima djeteta predstavlja jedini međunarodni sporazum o ljudskim pravima koji ne sadrži mehanizme koji bi žrtvama omogućili pristup međunarodnim tribunalima ukoliko u svojoj državi ne mogu doći do pravde", navodi Save the Children.

Članovi Koalicije "Ratifikujte OP3CRC" pozivaju države širom svijeta da ratificiraju taj sporazum da bi što više djece dobilo pristup UN-ovom tribunalu. Države nemaju obavezu da poštuju sporazum dok ga ne ratificiraju.

Dopredsjedavajuća Koalicije "Ratifikujte OP3CRC" Flore-Anne Bourgeois izjavila je da se djeca svakodnevno suočavaju s povredama svojih prava zbog oružanih sukoba, diskriminacije, nasilja u njihovim zajednicama, školama i domovima, kao i nedostupnosti osnovnih usluga kao što su obrazovanje i zdravstvo, a njihovi pogledi i mišljenja se sistematski ignoriraju.

"Spisak je dug. Vrijeme je da se u slučajevima povrede prava djece omogući pristup UN-u. Apeliramo na sve države da pokažu posvećenost unapređenju i zaštiti prava djece i da ratificiraju sporazum bez odgađanja da bi što više djece dobilo pristup međunarodnom pravosuđu", kazala je.

Opcioni protokol o komunikacijskim procedurama uz Konvenciju o pravima djeteta (OP3 CRC) usvojila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija u decembru 2011. godine.

Sporazum će stupiti na snagu za tri mjeseca, nakon što ga je 14. januara 2014. godine ratificirala Kostarika. Dosad su ga ratificirale i Albanija, Bolivija, Gabon, Njemačka, Crna Gora, Portugal, Slovačka, Španija i Tajland.

Save the Children za sjevozapadni Balkan čestita Crnoj Gori što je među prvim zemljama iz regije ratificirala sporazum.

"Ujedno ohrabrujemo Republiku Srbiju, koja je potpisala sporazum u februaru 2012. godine, da ga i ratificira, a vlasti BiH da se pridruže listi zemalja koje su prepoznale značaj omogućavanja pristupa međunarodnom pravosuđu u slučajevima povrede prava djece.

Žrtve svih novonastalih ili trajnih povreda prava u državama koje su ratificirale sporazum mogu Komitetu predočiti svoje slučajeve, ukoliko nisu riješeni u matičnoj državi", saopćio je Save the Children.