Radnici Parka na terenu
162

Sarajevo: Snijeg lomi stabla, saobraćaj otežan

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zbog snijega koji u Sarajevu pada od sinoć saobraćaj je otežan, a pod težinom mokrog snijega polomljene su grane brojnih stabala.

Visina snijega jutros je u Sarajevu iznosila 39 centimetara, a iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda ističu da se slabljene intenziteta padavina očekuje do kraja dana.

Kako je Feni potvrđeno u poduzeću GRAS vozila javnog gradskog saobraćaja kreću se usporeno i otežano, a polomljena stabla na koja nailaze trolejbusi, autobusi i minibusi dodatno otežavaju javni gradski prijevoz posebno u padinskim dijelovima grada.

Saradnica za informiranje u poduzeću "Park" Alidijana Hamza potvrdila je Feni da su radnici ovog preduzeća od ranih jutarnjih sati angažirani na skidanju snijega s krošanja stabala i uklanjanju polomljenih grana sa saobraćajnica.

"Sva raspoloživa radna snaga i mehanizacija je na terenu, a u svim parkovima zbog izlistalog lišća i težine snijega te njegovog zadržavanja koje povija krošnje možemo već sada reći da je stanje dosta teško, dok će šteta na stablima biti velika", istaknula je Hamza.

Za sada radnici "Parka" uspijevaju uklanjati snijeg i zaštititi mlada stabla, ali ukoliko se padavine nastave ovim intenzitetom, bit će mnogo štete.

Najteže stanje za sada je u Novom Sarajevu (Vilsonovo šetalište), Novom Gradu i Ilidži (Velika aleja, saobraćajnica prema Hrasnici).

Iz "Parka" su apelirali na sve javne ustanove, vatrogasne brigade, civilnu zaštitu, škole i druge subjekte da daju svoj doprinos na uklanjanju snijega s krošnji stabala koji se nalaze uz njihove objekte, jer je svako spašeno stablo od posebnog značaja za Sarajevo.

Iz BIHAMK-a su saopćili da se u većem dijelu BiH ovoga jutra saobraća pretežno po mokrim cestama, uz slabiji promet vozila. U višim predjelima, a i na širem području Sarajeva, upozorava se na raskvašen snijeg na cesti.

Zbog oborenog stabla na cesti otežano se saobraća magistralnim putem Sarajevo-Olovo, na području Nišića.