vijesti
0

Sarajevo: Jevreji dočekali Sukot, jedan od hodočasnih praznika

Anadolija
Jevreji u Bosni i Hercegovini, ali i širom svijeta, večeras su sa zalaskom sunca dočekali jedan od svoja tri hodočasna praznika, Sukot.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Molitvom uz zalazak sunca, sarajevski i bosanskohercegovački Jevreji u aškenaskoj sinagogi u Jevrejskoj opštini u Sarajevu, dočekali su praznik Sukot. Kako je u izjavi za Anadoliju pojasnio predmolitelj sinagoge u Sarajevu David Kamhi, hodočasni praznici uvijek su povezani sa prirodom i poljoprivredom.

"Praznik Sukot ima više značenja. Za Sukot se pravi suka, a to su sjenice, koje predstavljaju šatore i ono čime su se ljudi štitili od kiše i vremenskih nepogoda, kad su izlazili iz Egipta. Ona može biti u polju, dvorištu, čak i na krovu kuće. Jevreji su od početka Sukota bili dužni da sedam dana provode u suki i da se na taj način sjećaju onoga što se desilo", kazao je Kamhi.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Praznik Sukot sastoji se od tri dijela: Sukota, Šenimi acereta i Simha Tora, koji je posljednji dio ovog praznika, veoma važan za Jevreje, jer im je tada Bog dao Toru. Sukot se proslavlja i kroz kulturne događaje, a prave se i različita jela i kolači.

"Svaki jevrejski praznik veže se za molitvu. Večeras imamo molitvu koja se sastoji iz dijelove koji se mole svaki dan i onih koji se mole samo za Sukot. Kada imamo molitvu, onda nam je potrebno deset odraslih Jevreja kako bi se ona mogla održati", pojasnio je Kamhi.

Sutra će u Jevrejskoj opštini biti postavljen i suka, gdje će biti izneseno voće koje se blagosilja, a označava blagostanje i spas što su uspjeli izaći iz Egipta.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija