vijesti
76

Sami sebi svrha: Još jedna državna institucija za koju niko ne zna šta radi

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nermina Kapetanović na posljednjoj sjednici ovog doma postavila je pitanje šta konkretno rade zaposlenici u dva sektora pri Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Zastupnica Kapetanović pitala je šta radi sektor za zdravstvo pri Ministarstvu civilnih poslova BiH, odnosno Odsjek za evropske integracije i međunarodnu saradnju pri istom ministarstvu.

Kapetanović je rekla da pitanje postavlja s obzirom na to da na stranici ministarstva nema podataka o dokumentima, programima i projektnim zadacima, te da u izvještaju o radu Vijeća ministara BiH za 2014. u dijelu koji se odnosi na rad Ministarstva civilnih poslova, a usput rečeno cijeli izvještaj ima samo pet stranica, nema podatka, niti slova o poslovima ova dva sektora.

Također, zastupnica Kapetanović je upitala i kada će biti usvojen pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ona je tražila i informaciju zašto je prazna web stranica Sektora za zdravstvo u okviru Ministarstva civilnih poslova BiH, kao i Odsjeka za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Zatražila je i da joj se dostave podaci o tome koji zakoni su doneseni ili unaprijeđeni iz ove oblasti te zašto o tome nema ni riječi u izvještaju Ministarstva civilnih poslova.

Zanimalo ju je i kako je moguće da državni službenik u Ministarstvu civilnih poslova u radno vrijeme obavlja aktivnosti vršitelja dužnosti u Državnom koordinacijskom tijelu za razvoj i praćenje implementacije programa prevencije HIV/AIDS-a i tuberkuloze za sredstva Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije (CCM). Također, sporno je i to što se, prema njenim navodima, još uvijek upotrebljava pečat Ministarstva civilnih poslova BiH za rad CCM-a, odnosno, pečat se upotrebljava vaninstitucionalno.

Zatražila je i informacije o učincima, cijeni, ličnim dohocima zaposlenih u navedena dva sektora u okviru Ministarstva civilnih poslova.

“Konačno je vrijeme da se suočimo s internim neradom i lošom organizacijom određenih ministarstava, a u sklopu onog što bi se moglo nazvati reformom javne uprave, te time smanjiti troškove koje plaćaju bh. građani", rekla je zastupnica Kapetanović.

Sporna su i putovanja na koja idu zaposleni u navedenim sektorima a da se o tome izvještavaju resorni ministar, predsjedavajući Vijeća ministara BiH ili Parlamentarna skupština BiH. Također, Kapetanović je navela i da uposlenici odsjedaju u skupim i luksuznim hotelima te je zatražila informaciju i o tome.

Dio odgovora ministar Adil Osmanović dao je odmah na sjednici, dok će ostale informacije dostaviti pisanim putem.

Naime, prema njegovim riječima, u Sektoru za zdravstvo obavljaju se zadaci koji su u nadležnosti BiH i koji se odnose na utvrđivanje osnovnih principa, koordinacije aktivnosti, usklađivanja planova entitetskih nivoa vlasti, usklađivanja strategija na međunarodnom nivou... Navedeni sektor radi i na praćenju aktivnosti euroatlantskih integracija u zdravstvenom sektoru, kao i praćenju provođenja međunarodnih sporazuma i konvencija koje je BiH ratificirala.

Prema Osmanovićevim riječima, Sektor za zdravstvo provodi različite aktivnosti ali se one ne objavljuju na službenoj web stranici. Dodao je i da se intenzivno radi na iznalaženju rješenja za optimalno korištenje web stranice.

Osmanović je podsjetio i na nekoliko važnih dokumenata koje je usvojilo Vijeće ministara BiH iz oblasti zdravstva, a na kojima je radio Sektor za zdravstvo u ovom ministarstvu. Također, Osmanović je rekao da bi pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva civilnih poslova mogao biti usvojen do kraja godine.

Osmanović nije imao informacije o tome da se pečat koristi vaninstitucionalno, ali je obećao istražiti informaciju.

Kapetanović je zatražila da joj se u pismenoj formi dostave sljedeće informacije:

  1. Kompletan izvještaj o radu sektora za zdravstvo i Odsjeka za evropske integracije i međunarodnu saradnju za period 2010.-2015.

  2. Detaljan izvještaj o svim međunarodnim aktivnostima, učešćima na međunarodnim skupovima šefova i svih zaposlenih u ovim odsjecima, kao i visina isplaćenih dnevnica, troškovima smještaja i ko ih je snosio

  1. Imena rukovoditelja, kavalifikaciona struktura, nivo obrazovanja, potrebni nivo obrazovanja, opis poslova i broj uposlenih.