vijesti
0

SAD i Kuba se ponovo sastaju 21. maja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Novi susret predstavnika Sjedinjenih Američkih Država i Kube radi uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije zemlje, prekinutih već pola stoljeća, bit će održan 21. maja u Washingtonu, saopćili su u čevrtak kubansko ministarstvo vanjskih poslova i američki State Departement.

U saopćenju kubanskog ministarstva vanjskih poslova objavljenom na internetu navodi se da će "sljedećeg četvrtka, 21. maja u Washingtonu biti održan treći krug pregovora između Kube i SAD-a o proceduri uspostavljanja diplomatskih odnosa i otvaranju ambasada".

"Kubansku delegaciju će predvoditi Josefina Vidal Ferreiro, glavna direktorica za SAD u ministarstvu vanjskih poslova", navodi se u saopćenju.

State Departement je naveo u saopćenju da će njegov glavni zvaničnik za Latinsku Ameriku Roberta Jacobson predvoditi američku delegaciju 21. maja.

"Američka ambasada u Havani omogućit će SAD-u da na učinkovitiji način promovira naše interese i naše vrijednosti i ojača naše zalaganje za kubanski narod", izjavio je jedan glasnogovornik State Departementa.