Od 1. jula 2013.
0

Zvanično: Hrvatska 28. članica Evropske unije

FENA
Čelnici Evropske unije zvanično su u petak objavili završetak pregovora s Hrvatskom koja treba postati punopravna članica Evropske unije 1. jula 2013. godine.

"Gospođo premijerko, imam čast, u ime 27 zemalja članica, u ime 27 šefova država ili vlada, prenijeti vam dobru vijest da će Hrvatska postati 28. zemlja članica. Želim vam čestitati od sveg srca na ovom postignuću koje omogućava Hrvatskoj da se u potpunosti priključi evropskoj porodici.

To ne bi bilo moguće bez teškog rada hrvatske vlade, naroda i bez vašeg ličnog vodstva", rekao je predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy, obraćajući se premijerki Jadranki Kosor.

Nakon što su na summitu EU-a prihvaćeni zaključci, odluka o Hrvatskoj je objavljena na svečanoj konferenciji za novinare u Vijeću EU-a na kojoj su sudjelovali predsjednici Evropskog vijeća i Komisije Herman Van Rompuy i Jose Manuel Barroso, predsjednik mađarske vlade Viktor Orban i hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Tokom konferencije za novinare osiguran je prevod na hrvatski jezik, koji će pristupanjem Hrvatske postati 24. zvanični jezik Evropske unije.