Regija
0

Župljanin u Haagu iduće sedmice

Sarajevo-x.com/Birn
Foto: Foto: Stojan Župljanin
Foto: Foto: Stojan Župljanin
Iako je uhapšen 11. juna, Župljanin bi zbog zakonskih obaveza mogao biti izručen Haškom tribunalu početkom iduće sedmice.

Stojan Župljanin, haški optuženik, neće biti izručen Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) prije ponedjeljka, 16. juna, jer do tada ne mogu biti ispunjene sve zakonske pretpostavke za ekstradiciju.

Ivana Ramić, glasnogovornica Okružnog suda u Beogradu, za Justice Report je pojasnila da će tokom dana, 13. juna, Župljaninu biti uručena optužnica kojom ga Tužilaštvo u Haagu tereti za ratne zločine počinjene na području BiH.

Župljanina su, po međunarodnoj potjernici koja je raspisana prije devet godina, uhapsili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije 11. juna 2008. u stanu u Pančevu.

Ovom haškom optuženiku na teret se stavlja zločin protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja rata, te planiranje progona “koji je eskalirao u genocid” na području Bosanske krajine.

Župljanin je optužen po ličnoj i komandnoj odgovornosti za zločine koji su počinjeni nad Bošnjacima i Hrvatima na području Kotor-Varoši, Banje Luke, Prijedora, Sanskog Mosta, Ključa, Bosanskog Novog…

Nakon što Župljanin primi optužnicu i izjasni se da li ju je razumio, Okružni sud u Beogradu će donijeti odluku da li su “ispunjeni zahtjevi za ekstradiciju”.

Prema Zakonu o suradnji sa MKSJ-om, optuženi i njegov branitelj imaju pravo na tu odluku uložiti žalbu u zakonskom roku od tri dana. Ukoliko je ulože, Vanraspravno vijeće Okružnog suda u Beogradu će donijeti odluku koja će biti pravosnažna, i nakon toga može uslijediti ekstradicija.

Župljanin se nakon hapšenja i privođenja u Okružni sud u Beogradu predstavljao kao Branislav Vukadin, što je stajalo i u dokumentima koje je posjedovao a koji su izdati u Bačkoj Palanci. Nakon DNK analize utvrđeno je da je riječ o haškom optuženiku Župljaninu.