Srbija
0

Župljanin odbio primiti hašku optužnicu

FENA
Župljanin i Karadžić
Župljanin i Karadžić
Haški optuženik Stojan Župljanin odbio je u petak primiti hašku optužnicu tvrdeći da on nije ta osoba, već da je Branislav Vukadin, rekao je njegov izabrani advokat Nebojša Maraš.

Obraćajući se novinarima ispred Specijalnog suda, Maraš je rekao da je njegov branjenik izrazio sumnju u DNK analizu koju je obavio MUP Srbije, tvrdeći da je policija pogrešno utvrdila njegov identitet.

Maraš je dodao da je odbrana potom istražnom sucu predložila da se obavi nova DNK analiza i daktiloskopska identifikacija koju će obaviti institucija kvalificirana za to, a ne MUP.

Advokat je rekao da istražni sudac nema rok u kojem treba odlučiti o tom zahtjevu odbrane.

On je naglasio da istražni sudac treba donijeti rješenje pretpostavki za izručenje Župljanina Haškom sudu, ali da on još ne može izjasniti da li će uložiti žalbu jer prvo mora pročitati šta u rješenju piše.

Advokat je rekao da mu se osoba koja ga je angažirala predstavila kao Branislav Vukadin, prenio je Tanjug.

Župljanin, koji je prije dva dana uhapšen u Pančevu, i na prvom privođenju kod istražnog suca negirao je da je on osoba za kojom se tragalo predstavljajući se kao Branislav Vukadin.

Prema proceduri utvrđenoj Zakonom o saradnji s Haškim sudom, Župljanin bi mogao biti izručen tome sudu u roku od tri dana, a najkasnije za devet dana, kada isteknu svi rokovi za donošenje rješenja i žalbi.