Sandžak
0

Zukorlićeve pristalice traže međunarodne posmatrače

SRNA
Muamer Zukorlić
Muamer Zukorlić
Bošnjačko nacionalno vijeće, koje je osnovala Bošnjačka kulturna zajedica muftije Muamera Zukorlića, a koje resorna ministarstva ne priznaju, zatražilo je danas od EU slanje međunarodnih posmatrača u Sandžak.

Ovo vijeće je saopštilo da bi se slanjem međunarodnih posmatrača u ovaj dio Srbije značajno relaksirala napetost i da bi se ostvarile i pretpostavke za početak dijaloga.

"U pismu visokoj predstavnici EU za spoljne poslove i bezbednost Catherine Ashton ukazano je na sve učestalije pojave diskriminacije Bošnjaka i kršenja prava na verskoj i etničkoj osnovi. Subotnji incidenti su pokazali da su tenzije u Sandžaku podignute do usijanja, a da neprimereno veliki broj policijskih snaga negativno utiče na pokušaj smirivanja situacije", navodi se u saopštenju.

Funkcioner Sandžačke demokratske partije Srbije Meho Omerović ocijenio je da međunarodni posmatrači u Sandžaku  ne bi mogli da vide neke realne probleme i diskriminaciju muslimana, već želju za vlašću muftije Zukorlića. 

On ocjenjuje da muftija Zukorlić želi da skrene pažnju javnosti i dođe do vlasti. 

"Treba očekivati da uskoro napiše pismo i predsedniku SAD Baracku Obami, a pred Bajram ili nešto poslije, da uputi i pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija", rekao je Omerović.

Zukorlićeve pristalice protestovale su u Novom Pazaru u subotu, 4. septembra, zbog izgradnje vrtića u tom gradu na lokaciji za koju tvrde da pripada njihovoj islamskoj zajednici, dok gradske vlasti navode da je ta lokacija još prije mnogo godina kupljena od islamske zajednice. Na tim protestima su povrijeđena četvorica policajaca i dvojica službenika Islamske zajednice u Sandžaku. 
Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić tvrdi da grad želi vrtić izgraditi na zemljištu te zajednice, koju je oduzela komunistička vlast nakon Drugog svjetskog rata.

Načelnik Gradske uprave Novog Pazara Sulejman Nicević ranije je rekao da je spornu parcelu opština kupila 1982. godine od Islamske zajednice za tadašnjih 754.510 dinara i ona je od tada u vlasništvu grada po legalnom i zakonitom pravnom procesu.