Regija
1

Zukorlić spreman da se povuče sa pozicije glavnog muftije

Anadolija
Muamer Zukorlić (Foto: Klix.ba)
Muamer Zukorlić (Foto: Klix.ba)
Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) Muamer ef. Zukorlić izjavio je da je spreman da se povuče sa čelne pozicije u toj islamskoj zajednici.

Kako se navodi u izjavi koja se prenosi na sajtu Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, a povodom formiranja Štaba za odbranu Islamske zajednice, Zukorlić je istakao da su mu sloboda Islamske zajednice i njenih pripadnika, autonomnost i jedinstvo ove institucije i naroda važniji od sopstvenog položaja.

"Ne vidim sebe u ulozi doživotnog predvodnika Islamske zajednice, iako nikada neću pristati da se promjene vrše političko-medijskim udarima ili raznim peticijama, čime se ugrožava ustavni poredak i pravna procedura sistema Islamske zajednice", izjavio je Zukorlić i naglasio da Islamska zajednica ne smije dopustiti da se o njenom konceptu i rukovodstvu odlučuje u političko-interesnim krugovima u zemlji ili inostranstvu.

"Sve što je od značaja za Islamsku zajednicu mora biti u cilju zaštite islama i muslimana, o čemu će odlučivati legalni i legitimni organi Islamske zajednice", istakao je glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji i muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić.

Zukorlić je u izjavi koja je objavljena na oficijelnosj stranici Islamske zajendice, zatražio od organa i nosilaca najviših funkcija u Srbiji da prestanu sa selektivnom primjenom Zakona o crkvama i vjerskim zajednicama, te da Islamskoj zajednici omoguće primjenu zakonom zagarantovanih prava na slobodu, autonomnost i jedinstvo.