Novi Pazar
7

Zukorlić prikuplja potpise za podršku njegovoj kandidaturi

FENA
Muamer Zukorlić
Muamer Zukorlić
Glavni muftija Islamske zajednice Muamer Zukorlić tvrdi da ne postoji nikakva prepreka za njegovu kandidaturu za predsjednika Srbije na majskim izborima ni s pozicije države, kao ni s pozicije Islamske zajednice.

"Ne postoji nikakva prepreka mojoj kandidaturi ni s pozicije Ustava i države, kao ni zakonska ni s ustavne pozicije Islamske zajednice, odnosno vjere i islama", tvrdi Zukorlić koji smatra da samo necivilizovano društvo proizvodi tabue i želi da neke stvari smatra zabranjenim.

Muftija je novinarima rekao i da je iznenađen "stepenom histerije" koja je nastala nakon što je on u subotu objavio namjeru da se kandiduje za predsjedničke izbore u Srbiji.

Zukorlić kaže da nije očekivao "toliku histeriju" posebno ne u strankama koje su na vlasti i dodao da mu to govori da je dobro što se kandidovao.

"To povrđuje da je platforma, retorika i program koju nudim nešto što će biti potpuno osvježenje na političkoj sceni Srbije jer dosada najavljeni kandidati ne mogu ponuditi ništa novo", naveo je Zukorlić koji je u ponedjeljak počeo prikupljanje potpisa za podršku njegovoj kandidaturi.

Po njemu, izborni program koji će ponuditi u kampanji sadržinski, suštinski, pa čak i ideološki različit je od ostalih i zato je "pravo osvježenje" i alternativa svemu do sada viđenom.

Po njegovim riječima, postoji tehnička nespremnost u pravosudnim organima u Novom Pazaru kada je riječ o njegovoj kandidaturi i želi, kako kaže, da vjeruje da je to samo nespremnost jer nisu vjerovali da će neko iz Novog Pazara biti predsjednički kandidat.

"Narednih dana će se pokazati šta je zapravo u pitanju i da u tom smislu neće biti prepreka", poručio je muftija dodavši da ne bi volio da se ispostavi da je riječ o pritisku kako njegova kandidatura ne bi bila realizovana.