Srbija
0

Zukorlić na nastavku suđenja vehabijama

FENA
Sutrašnji nastavak suđenja petnaestorici novopazarskih vehabija, optuženih za krivično djelo udruživanja radi rušenja ustavnog poretka i planiranja terorističkih napada po Srbiji, trebalo bi da počne svjedočenjem glavnog muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića.

Zukorlić je ranije Tanjugu rekao da će nastojati da se ovoga puta pojavi na suđenju grupi koja se tereti i za planiranje njegovog ubistva, kao i da mu je žao što se to nije dogodilo ranije.

"Žao mi je što do sada nisam bio u prilici da svjedočim i nastojat ću da se ovaj put, 9. septembra, odazovem", rekao je Zukorlić, ocijenivši da sud "nije učinio dovoljno da se to svjedočenje što prije desi".

Sud je, smatra Zukorlić, i ovog puta napravio grešku i pozvao ga na svjedočenje u mjesecu ramazanu, kada su muslimani, podsjetio je, na posebnom režimu života.

Zbog neodazivanja na sudske pozive za svjedočenje, sudsko vijeće je u maju dalo nalog za privođenje glavnog muftije, koji je, prema tvrdnji predsjedavajućeg sudije Milana Ranića, ključni svjedok u tom krivičnom postupku.

Pošto je Vijeće dobilo obavještenje da je Zukorlić od tog puta odustao zbog prijetnji smrću, nalog o privođenju je opozvan i zakazan je novi termin. Zukorlić se ni tada nije odazvao, ali je, prema obavještenju predstavnika Vijeća, njegovo odsustvo opravdano službenim odsustvom iz zemlje.

Policija je 16. marta prošle godine, blizu kampa na planini Ninaji kod Novog Pazara, uhapsila dio grupe radikalnih islamista vehabija Jasmina Smailovića, Mehmeda Koljšija, Fuada Hodžića i Mirsada Prentića.

Prilikom hapšenja ove grupe vehabija policija je pronašla velike količine oružja, municije, eksplozivnih naprava, vojne opreme, sanitetskog materijala, hrane.

Vehabija Ismail Prentić je tada uspio da pobjegne policiji, ali je ubijen mjesec dana kasnije u Donjoj Trnavi kod Novog Pazara, kada je pucao na policiju, koja je opkolila kuću u kojoj se krio sa Senadom Ramovićem i Safetom Bećirićem.

Specijalno tužilaštvo je krajem prošle godine podiglo optužnicu prema kojoj je Ramović označen kao predvodnik vehabija koje su namjeravale da ugroze sigurnost Srbije, a planovi i mete za napade otkriveni su u Koljšijevom kompjuteru.

U Koljšijevom računaru pronađene su slike zgrada u Beogradu - Narodno pozorište, Ambasada SAD-a, hotel "Park" i "Beograđanka", koje su trebale biti predmetom terorističkih napada.

Prema optužnici, vehabije su bili u kontaktu sa istomišljenicima, ideolozima i mentorima iz Bosne i Hercegovine, Saudijske Arabije, Austrije... a ti kontakti su ostvarivani telefonima, elektronskom poštom i putem snimljenih uputa na kompakt-diskovima, podsjeća Tanjug.

Na suđenju koje je počelo sredinom januara vehabije su, izjašnjavajući se o navodima optužnice, negirali odgovornost za krivična djela za koja se terete.