Slovenija
0

Žrtve iz Hude Jame bit će teško identificirati

FENA
Foto: Javno.com
Foto: Javno.com
Utvrditi identitet ili nacionalno porijeklo žrtava čiji su posmrtni ostaci u utorak otkriveni u nekadašnjem rudniku ugljena kod Celja bit će vrlo teško, istaknuto je na konferenciji za novinare u Muzeju novije povijesti.

Po nekim podacima, kako je rečeno, oni su u napušteni rudnik Barbarin rov, kod naselja Hude Jame blizu Laškoga, dovedeni i ubijeni, nakon što su ih ondje prebacili iz logora Teharje u koji su nakon završetka rata dovođeni slovenski domobrani, ali i ostali zarobljenici, pripadnici "poraženih vojski" i civili.

"Prizori koje smo tamo zatekli upućuju da su žrtve umirale u agoniji. Svi leševi su pokriveni vapnom, a po položaju tijela čini se da su se žrtve neko vrijeme gibale", rekao je patolog Jože Balažic s Instituta za sudsku medicinu u Ljubljani. Po njegovim riječima, na gomili koju su otkrili samo u jednom rovu je oko 300 ubijenih, neki na lubanjama imaju znakove koji pokazuju da su ubijeni tupim predmetom, a na posmrtnim ostacima nema znakova prostrijelnih rana. Balažic smatra da je identifikacija ostataka DNK metodom gotovo isključena zbog vapna kojim su bili pokriveni, a ne zna se mnogo ni o porijeklu žrtava jer neki smatraju da se radi i slovenskim domobranima, a neki o postrojbama NDH.

Historičar Mitja Ferenc i Marko Štrovs iz državne komisije za žrtve naveli su da postoje svjedočenja da su žrtve tamo dovođene i ubijane iz logora Teharja, osnovanog nakon završetka rata za pripadnike "poraženih vojski", ali i za nepodobne civile.

Slovenska policija već je pozvala građane da se jave ako imaju podatke o događajima u okolini Celja iz prvih poratnih mjeseci 1945. godine, kada su izvršene likvidacije u Hudoj Jami, odnosno napuštenom rudniku Barbarin rov. U njemu, kako se vjeruje, u još nekoliko napuštenih rovova može biti i više hiljada drugih žrtava poratnih likvidacija.