Regija
35

Zoran Milanović: Pelješki most će se graditi, procedura gotova do kraja godine

Klix.ba
Zoran Milanović (Foto: AFP)
Zoran Milanović (Foto: AFP)
Gradnja Pelješkog mosta počet će vrlo brzo, rekao je premijer Hrvatske Zoran Milanović na predstavljanju projekta prometnog povezivanja juga Hrvatske, objavila je Vlada Republike Hrvatske na Twitteru.

Ministar prometa Republike Hrvatske Siniša Hajdaš Dončić rekao je da će konkurs za gradnju biti raspisan u posljednjem kvartalu ove godine te da će gradnja trajati od 2 i po do 3 godine

"Danas smo potpuno upravu kad kažemo da će se taj most graditi, da će to početi vrlo brzo i da će procedura biti dovedena do kraja u posljednjem kvartalu ove godine", rekao je Milanović.

"Ovaj smo postupak doveli do samog početka njegovog izvođenja. Sve kasnije će biti lakše. Dakle, tu je sada novac, tu su sada jasni kriteriji izvođenja, most su odabrali oni koji u Evropi o tome odlučuju kao najbolju opciju od nekoliko opcija koje su ponuđene", rekao je Milanović, javlja Večernji list.

Istakao je da je riječ o građevinskom, ali i političkom projektu, te da će most omogućiti lakše i sigurnije putovanje ljudi i brži prijevoz robe.

"Ali prije svega, i u temelju svega, se nalazi ta želja da se Hrvatska spoji i da se više ne mora putovati do Dubrovnika i iz Dubrovnika preko teritorije druge države", rekao je Milanović.

Vrijednost mosta s gradnjom okolnih cesta će biti 2,8 milijardi kuna, od čega će do 85 posto biti sufinansirano iz eurofondova.

Ministar je rekao da je naslijeđeni projekt Pelješkog mosta finansijski i tehnički predimenzioniran, a finansijska sredstva nisu bila osigurana.

"Pokrenuli smo preprojektiranje Pelješkog mosta da bude u realnim tehničkim i finansijskim okvirima te izradili studiju izvodljivosti", rekao je Hajdaš Dončić. Dodao je da je projekt dobio ocjenu višu od 5, čime je zadovoljen jedan od prvih uvjeta za sufinasiranje iz eurofondova.