Akcija u Beogradu
0

Žene u crnom odale počast žrtvama genocida

Sarajevo-x.com
Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs
Nevladina organizacija "Žene u crnom" održala je sinoć u Beogradu akciju "Nikada nećemo zaboraviti", povodom 16. godišnjice zločina u Srebrenici, tokom koje su pročitana imena žrtava genocida koje će danas biti sahranjene u Memorijalnom centru Potočari.

Predsjednica NVO "Žene u crnom" Staša Zajović kazala je da su akcijom na Trgu Republike željeli pozvati na uvažavanje dostojanstva i poštovanja žrtava zločina, počinjenog prije 16 godina u Srebrenici, objavio je Blic.

Cilj održavanja skupa je, prema njenim riječima, da se podstaknu građani da izraze solidarnost i saosjećanje prema žrtvama Srebrenice.

Članice organizacije "Žene u crnom" postavile su na Trgu Republike plakate dugačke 50 metara sa imenima srebreničkih žrtava.

"To je poziv svima nama da nikada ne zaboravimo žrtve genocida u Srebrenici jer su zaborav, negiranje i potiskivanje onog što se desilo omalovažavanje nas samih i ukidanje našeg vlastitog dostojanstva. Veoma smo nezadovoljni načinom na koji država smatra da je pitanje Srebrenice završeno izručenjem Ratka Mladića, budući da promjene ne postoje ni na krivično-pravnom nivou, a da ne govorimo o oblasti kulture, nauke i medijia", kazala je Zajović za Blic.

Skup u Beogradu prošao je mirno i bez incidenata.