Regija
0

"Zemunci" spremali ubistva političara u Srbiji

SRNA
Hapšenje Miloša Simovića (Foto: Tanjug)
Hapšenje Miloša Simovića (Foto: Tanjug)
Državni sekretar u Ministarstvu pravde Srbije Slobodan Homen izjavio je da se istražuje informacija da su pripadnici "zemunskog klana" Sretko Kalinić i Miloš Simović bili angažovani za ubistvo najviših državnih funkcionera u Srbiji.

Homen je istakao da postoje podaci iz podzemlja koji govore da su Kalinić, Simović i Cvetko Simić bili u kontaktu sa Darkom Šarićem u vezi sa planom novog atentata.

"Postoje podaci koji su dobijeni iz podzemlja da su Kalinić, Simović i (pokojni Cvetko) Simić bili u kontaktu sa narkoklanom Darka Šarića, početkom godine. Simović i Kalinić su se tokom sedam godina bekstva izdržavali radeći kao plaćene ubice i, prema informacijama kojima raspolažemo, bili su potencijalni izvršioci za atentat u Srbiji", rekao je Homen za beogradsku "Politiku". 

On je naveo da će istraga rasvijetliti da li su pripadnici "zemunskog klana", koji su osuđeni za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, bili angažovani kako bi ubili još nekog državnog funkcionera u Srbiji. 

Homen nije želio da otkrije koji je političar bio na meti "zemunaca", niti na koji način je spriječen pokušaj likvidacije. 

Istražuje se i mogućnost da li je ubistvo Cvetka Simića, čije je izmasakrirano tijelo nađeno u jezeru Jarun kod Zagreba, povezano sa planom nove likvidacije u Srbiji, kao i njegova uloga u planiranom atentatu u Beogradu. 

Sretko Kalinić, koji je u Srbiji osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, uhapšen je u Zagrebu nakon što ga je ranio Miloš Simović, takođe jedan od osuđenih u tom procesu. 
Osim za ubistvo Đinđića, Kalinić je u odsustvu osuđen i na 40 godina zatvora zbog učešća u 19 ubistava, tri otmice i dvije terorističke akcije. Na Interpolovoj potjernici nalazi se već sedam godina.

Pogranična policija Srbije uhapsila je 10. juna kod graničnog prelaza Batrovci pripadnika zemunskog klana Miloša Simovića, koji je koji je takođe osuđen pred Specijalnim sudom na po 30 godina zatvora za ubistvo premijera Srbije.