Regija
109

Zemlje bivše Jugoslavije klize u dužničko ropstvo

Klix.ba
Svim zemaljama bivše Jugoslavije prijeti dužničko ropstvo zbog javnog duga od 90 milijardi eura.

"Javni dug zemalja bivše Jugoslavije iznosi 90 milijardi eura, dok je prije raspada zajedničke zemlje iznosio oko 20 milijardi. Sve te zemlje, osim Slovenije, polako klize u dužničko ropstvo ukoliko ne preduzmu hitne i stroge mjere", piše Blic pozivajući se na slovenački Dnevnik.

Dnevnik navodi da je trenutno rekorder u javnom dugu Slovenija sa 28,8 milijardi eura, ali je bruto domaći proizvod (BDP) najveći od svih tih država, tako da ima mogućnost da ga otplati.

"Javni dug Slovenije porastao je na 71,7 posto BDP-a, a procjenjuje se da će ove godine dostići 81 posto. Ove godine javni dug Slovenije će porasti na 28,8 milijardi eura, ili 80,9 posto BDP-a, a to je skoro četiri puta više u poređenju sa 2008. godinom, prije izbijanja globalne finansijske krize", naveo je list.

Na drugom mjestu je Hrvatska s dugom od 28,7 milijardi eura. Slijedi Srbija s dugom koji je prešao 20 milijardi eura ili 63,3 posto BDP-a.

BiH ima javni dug od 5,5 milijardi eura, Makedonija od 2,7 milijardi eura i Crna Gora od 1,7 milijardi eura.

Saradnik Instituta za tržišno istraživanje Saša Đogović izjavio je da zemlje bivše Jugoslavije polako tonu u dužničku krizu jer je raspad bivše države "destruktivno uticao na industriju, proizvodnja je smanjena i značajno je pala konkurentnost u privredi i preduzećima".