Ivo Josipović za AFP
0

"Želimo poboljšati odnose sa Srbijom"

FENA
Ivo Josipović (Foto: AP)
Ivo Josipović (Foto: AP)
Petnaest godina nakon kraja rata za nezavisnost Hrvatske, novi hrvatski predsjednik Ivo Josipović pruža ruku Srbiji, s kojom je spreman okrenuti stranicu pod određenim uvjetima u trenutku kada dvije zemlje gledaju u smjeru Evropske unije, navodi francuska novinska agencija France Presse koja je u petak objavila intervju s Josipovićem.

"Želimo poboljšati naše odnose, to je jedan od najvažnijih ciljeva mog predsjedničkog programa", objašnjava Josipović, koji u petak boravi u Bruxellesu.

"Političari Hrvatske i Srbije moraju se aktivnije angažovati" u korist pomirenja jer "sadašnja generacija ne smije probleme prebaciti na sljedeću generaciju, probleme treba riješiti jednom za uvijek", ocjenjuje Josipović.

AFP ističe da novi hrvatski predsjednik zna o čemu govori, te podsjeća da je Josipović stručnjak za međunarodno pravo te jedan od autora tužbe za genocid koju je Hrvatska podnijela protiv Srbije prije desetak godina, a Srbija je 4. januara podnijela protutužbu protiv Hrvatske, također zbog genocida.

Josipović, dodaje AFP, ne isključuje mogućnost da obje zemlje na kraju povuku svoje tužbe.

"To će ovisiti o naporima za rješavanje drugih problema poveznih s ratom, sudbinom nestalih osoba, otetom imovinom, ratnim zločincima", rekao je, te izrazio zadovoljstvo što je "Srbija promijenila svoju politku i počela sarađivati u potrazi za ratnim zločincima".

Odnosi Hrvatske i Srbije su zbog rata još uvijek vrlo osjetljivi, napominje AFP, dodajući kao su odnosi pogoršani nakon što je Hrvatska priznala Kosovo, pa srbijanski predsjednik Boris Tadić nije došao na Josipovićevu inauguraciju zbog toga što je u Zagreb na taj događaj stigao kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu.

Josipović ipak u tome ne vidi znak "neprijateljstva" Beograda prema Zagrebu.

Obje zemlje imaju zajednički cilj, nastavlja AFP, "ulazak u EU, iako je Srbija još daleko od toga, a Hrvatska je blizu cilja".

Hrvatski predsjednik je za AFP ocijenio da Hrvatska može završiti pregovore ove godine, te kazao kako se nada da je 2012. godina mogućeg ulaska Hrvatske u EU.

"U interesu je Hrvatske da sve zemlje regije uđu u Evropsku uniju, što je to prije moguće", istakao je Josipović na kraju intervjua.